Oroszország bejelentette, hogy megérkeztek a frontra az első újgenerációs Armata harckocsik

2023. április 25. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a napokban először vetett be éles harci szituációban az új generációs, távirányítású lövegtoronnyal felszerelt T-14-es Armata harckocsikat. A páncélosok az orosz állami hírügynökség keddi tudósítása szerint „közvetlen támadó műveletekben nem vettek részt”, csak az ukrán állásokat lőtték. A frontra küldött harckocsikat megerősített páncélzattal látták el, kezelőszemélyzetüket pedig külön „harctéri koordinációs kiképzésben” részesítették.

Egy Armata harckocsi a 2022-es győzelem napi parádén Fotó: Oleg Nikishin / GettyImages
Egy Armata harckocsi a 2022-es győzelem napi parádén Fotó: Oleg Nikishin / GettyImages

Az orosz hadsereg eredetileg 2300 darab T-14-es harckocsi rendszerbe állítását tervezte 2015 és 2020 között. És bár a prototípusok rendszeresen meg is jelentek a győzelem napi parádékon, állandó problémák adódtak az országúton 82 kilométer/órás sebességet garantáló motorjukkal és hőkamerás rendszerükkel, és a pénzügyi nehézségek is állandóan hátráltatták a debütálást. 2021-ben is csak 40 darab legyártását rendelték meg a Rosztek állami vállalattól. Tavaly év végén megjelentek videók a kazanyi harckocsikiképző bázison manőverező Armatákról, januárban pedig a brit hírszerzés arról számolt be, hogy a fronton állomásozó orosz harckocsizók gyerekbetegségei, kiforratlansága miatt nem örülnek annak, hogy ezzel a típussal szerelik fel őket.

Oroszország a háború elején 3200-3300 bevethető harckocsival rendelkezett, ezek azonban egytől egyig ráncfelvarráson átesett évtizedes szovjet típusok voltak. A háború előrehaladtával a minőségi helyzet csak romlott, ugyanis a súlyos veszteségeket az oroszok csak az elavult, tartalékban álló T-62-esek reaktiválásával tudták pótolni – azonban ahogy az legutóbbi elemzésünkben is áll, egyes források szerint az ukrajnai fronton rendelkezésre álló harckocsik száma 400-ra csökkent. Nem véletlen, hogy Vlagyimir Putyin március végén ígéretet tett 1600 új és felújított harckocsi hadrendbe állítására.

(via Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!