Uniós misszió indul Moldovába, hogy felvegye a küzdelmet az orosz machinációkkal

2023. április 25. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió civilekből álló missziót küld Moldovába, melynek feladata a helyi biztonsági szervek orosz destabilizációs törekvések elleni küzdelmének támogatása. A küldöttség felállítását hétfőn jelentette be Josep Borell, az EU biztonság- és védelempolitikai főbiztosa. Az Unió azután döntött a 2,6 milliós posztszovjet ország megsegítéséről, hogy márciusban egy sor orosz titkosszolgálati terv került nyilvánosságra a 2022 nyarán Ukrajnával együtt uniós tagjelölti státuszt elnyerő Moldova Nyugattól való távoltartására; az eszközök között szerepelt oroszpárti tüntetők támogatása és szervezése, a földgázellátás megvonásával való fenyegetődzés (az ország energiaellátása szinte teljes egészében a Gazprom kezében van), az ortodox egyházon keresztül a hívek meggyőzése.

Februárban Maia Sandu uniópárti moldáv elnök ukrán hírszerzési információk alapján puccskísérlet előkészítésével vádolta meg Moszkvát; a hatalomátvételt külföldről érkező, katonai kiképzésben részesült, civil ruhás diverzánsok hajtották volna végre. Azonban ahogy a moldáv válságot bemutató cikkünkben is írtuk, a hatóságok eddig nem mutattak be bizonyítékokat, és a nyugati hatalmak is visszafogottan reagáltak a drámai bejelentésekre.

A misszióról hírt adó Politico által megkérdezett szakértő szerint az uniós küldöttségnek leginkább abban lehet szerepe, hogy „bemutassa, miért nem az orosz önkényuralom, hanem a jogállamiságot és demokráciát képviselő Európai Unió az, ami képes jólétet és méltóságot teremteni Moldovában”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!