Kijev elismerte, hogy ukrán drónok támadták meg a szevasztopoli kikötőt

2023. április 25. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

A kijevi védelmi minisztérium elismerte, hogy ukrán drónok hajtották végre a Krím-félsziget orosz flottatámaszpontja elleni vasárnap éjjeli támadást, mely az orosz hatóságok szerint sikertelen volt, azonban „veszélybe sodorta a fekete-tengeri gabonakereskedelmi korridort”. Andrij Jusov ukrán hadügyminisztériumi szóvivő szerint a támadás kizárólag katonai létesítmények ellen irányult, és semmi köze nincs a gabonakereskedelmi megállapodáshoz, mely kizárólag ukrán kézen lévő civil kikötőket érint.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás Oroszország és Ukrajna között. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet exportálni az ukrán gabonát, a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja. Az egyezség alapján március közepéig több mint 800 hajó 25 millió tonna gabonát juttatott el a világpiacra, azonban az április közepén nyilvánosságra hozott új orosz feltételek alapján elképzelhető, hogy a gyakorlat május után nem lesz folytatható.

A Krím-félszigetet még 2014-ben szállta meg Oroszország, a területet egy nemzetközileg el nem ismert népszavazást követően annektálta; a Krímet azonban a világ államainak többsége nem ismeri el Oroszország részeként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!