Oroszország kemény feltételekhez köti a fekete-tengeri ukrán gabonaexport folytatását

2023. április 13. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy Oroszország és Ukrajna török közvetítéssel néhány hete meg tudott állapodni a fekete-tengeri ukrán gabonaexportot lehetővé tévő megállapodás meghosszabbításáról, Moszkva csütörtökön öt feltételt szabott a május 18-én lejáró megállapodás meghosszabbítására, melyek az orosz agráriumot sújtó „rendszerszintű problémákat” orvosolnák:

  1. az Orosz Agrárbank visszakapcsolása a SWIFT nemzetközi bankközi elszámolási rendszerbe
  2. a mezőgazdasági gépekhez, alkatrészekhez és javítási szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása,
  3. a hajózási biztosítások és kikötőhasználati engedélyek blokkolásának feloldása,
  4. az oroszországi Togliatti és az ukrajnai Odessza között húzódó ammóniavezeték működésének helyreállítása (az ammónia a műtrágyagyártás egyik legfontosabb alapanyaga),
  5. az élelmiszer-szállításban és műtrágyagyártásban érdekelt orosz cégek nemzetközi bankszámláihoz és vagyontárgyaihoz való hozzáférés biztosítása.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja. Az egyezség alapján március közepéig több mint 800 hajó 25 millió tonna gabonát juttatott el a világpiacra. Ha Oroszország valóban komolyan gondolja a fenti, több szankciós intézkedés visszavonásával járó követeléseit, akkor az akár a fekete-tengeri gabonakereskedelem végét is jelentheti, de egy hosszú alkufolyamat első lépésénél tartunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!