Kitelepíthetik és a vagyonát is elvehetik azoknak, akik nem veszik át az orosz útlevelet Herszon megye megszállt részein

2023. április 24. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország eszközként használja az útleveleket a megszállt ukrán területek egyes részeinek „oroszosítása” során – olvasható a brit védelmi minisztérium a legfrissebb hírszerzési jelentésében. Az orosz irányítás alatt álló területek hatóságai „szinte bizonyosan” arra kényszerítik a lakosságot, hogy fogadják el az orosz útleveleket – áll a közleményben.

„Herszonban figyelmeztették a lakosokat, hogy akik 2023. június 1-jéig nem fogadják el az orosz útlevelet, ”deportálják és vagyonukat lefoglalják” – írták. A brit hírszerzési jelentésben az áll, hogy Oroszország valószínűleg felgyorsítja a megszállt ukrán területek integrálását az orosz bürokráciába, hogy segítsen „az inváziót sikerként feltüntetni”, különösen a jövő évi elnökválasztás előtt.

Helyi lakosok élelmiszersegélyért állnak sorban Herszonban – Fotó: Jose Colon / Anadolu Agency / AFP
Helyi lakosok élelmiszersegélyért állnak sorban Herszonban – Fotó: Jose Colon / Anadolu Agency / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten járt Herszon megye orosz megszállás alatt álló részén, ezen a videón megnézheti, hogy telt a napja.

A Telex tudósítói, Huszti István és Nyilas Gergely novemberben járt a régió felszabadított városában, helyszíni riportjukat itt tudja elolvasni újra.

(Twitter)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!