Egy észak-görögországi faluban az átlagnál többen halnak meg fiatalon tüdőrákban, a lakosok a közeli lignitbányát okolják

2023. április 24. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szennyezett talaj és levegő, gyakori rákos megbetegedések: ezt hagyja maga után a lignitbányászat a görögországi Akriniben. A falu lakosait egy bírósági döntés értelmében már rég kártalanítani kellett volna, de a görög kormány inkább törvényt módosított, hogy az embereket ne kelljen kitelepíteni és kárpótolni. A Deutsche Welle riportja.

Az észak-görögországi Akrinitől egy kőhajításnyira található a Balkán legnagyobb külszíni bányája. Az itt kitermelt barnaszén elégetésével a közeli erőművekben termelnek áramot. Csakhogy az égetés közben keletkező egészségre ártalmas hamut a szél közvetlenül a faluba fújja. Emiatt a lakosok körében kiemelkedően magas a megbetegedések száma.

2011-ben a kormány úgy döntött, hogy a falut tíz éven belül át kell telepíteni. Ez azonban nem történt meg, ezért a lakosok a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, ami nekik adott igazat. Ekkor azonban a kormány törvényt módosított: mégsem kell kitelepíteni a falubelieket. Az itt lakók most tehetetlenek, kártérítést, kompenzációt várnak, miközben a kormány tétlensége mögött az is állhat, hogy a lignitet rövid időn belül amúgy is napelemekre cserélnék a térségben, mert a lignit iránt már nem akkora a kereslet.

Legutóbb Németországban tiltakozott klímatüntetők nagy csoportja, köztük Greta Thunberg, egy lignitbánya újranyitása ellen. A német kormány pont a kitűzött klímacélok elérése érdekében akarja újranyitni a bányát, a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából azonban a barna- és feketekőszén kitermelése és elégetése sokkal károsabb, mint például az atomerőművek üzemeltetése. Az ügyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!