Szijjártó súlyos politikai és verbális támadásokra panaszkodott az EU külügyminiszteri ülésén

2023. április 24. – 18:24

Szijjártó súlyos politikai és verbális támadásokra panaszkodott az EU külügyminiszteri ülésén
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió Tanácsának 2022. december 12-i ülésén – Fotó: John Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós külügyminiszterek ülésén többen felvetették, hogy az EU még mindig nem tett eleget Ukrajna megsegítésére, jelentette ki a találkozóról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban. „A hangulat háborúsként írható le, a tagállamok döntő többsége még több pénzért, még gyorsabban, még több fegyvert szállítana Ukrajnának”.

„A békepártiak, a béke mellett szót emelők továbbra is súlyos politikai és verbális támadások alatt állnak”,

„elég erőteljes kisebbséghez tartozunk, amikor azt mondjuk, hogy a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút”.

A uniós külügyminiszterek még márciusban döntöttek egy kétmilliárd eurós lőszerprogramról Ukrajnának. Ahogy arról korábban írtunk, a tagállamok egy része minél gyorsabban haladna, de egy másik tábor francia vezetéssel inkább csak uniós cégektől vásárolna.

Magyarország a kezdeményezésből jogilag konstruktív tartózkodással maradt ki, a közös alapból finanszírozott beszerzésből pedig Szijjártó Péter korábbi magyarázata alapján úgy, hogy ebből a ránk eső résznek megfelelő összeggel a migráció megállítását finanszírozza az EU. (A pénzből amúgy is költenek Ukrajnán kívül más országoknak szánt eszközökre.) A beszerzés egy részét a tagállamok közösen, az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül intézik, amiben az EDA április 4-én frissített közleménye alapján Magyarország is részt vesz, de az eredeti szöveggel szemben a tagállamok már nem csak Ukrajnának, hanem akár kizárólag maguknak is vásárolhatnak lőszereket.

Ne is kérjenek nukleáris szankciókat

A miniszter szerint „jól láthatóan komoly elhatározás” van arra, hogy az EU az orosz nukleáris szektort is szankciók alá vonja, többen is felszólaltak ezért. (A Reuters néhány napja arról írt, hogy ezt a magyar kormány korábbi legerősebb szövetségesei, a lengyelek javasolták, és az atomenergiáról teljesen lemondó németek is csatlakoztak hozzájuk.) Szijjártó Péter úgy látta, hogy csak nukleáris reaktorokkal lehet környezetbarát módon és olcsón biztosítani a következő évtized elejére az új magyarországi energiaigényeket. Ha nukleáris szankciókról döntenének, ez ellehetetlenítené Magyarország ellátását a következő időszakban, így ha valaki ilyet tervezne, mondja meg, honnan vegye Magyarország a kieső energiához forrást ilyen árszinten. Hiába kérték tőle, „egy kicsit sem lehet” szankcionálni az atomenergiát, ne is kérjenek ilyet, mert az egy „ziccer” lenne, Paks II-t ráadásul még mindig akadályozza a német kormány. Hangsúlyozta, hogy a kilenc évvel ezelőtti megállapodást az Európai Bizottság is jóváhagyta. (A szerződést nemrég módosították, amit az Európai Bizottsággal ismét engedélyeztetni kell, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.)

Szankciókról, ahogy a külügyekről általában, csak egyhangúlag dönthetnek a tagállamok, azaz a magyar kormány jóváhagyása is kell hozzájuk, ahogy az eddigi tíz körhöz is kellett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!