Európai Bizottság az ukrán gabonára bejelentett magyar és lengyel importtilalomról: Az egyoldalú lépések elfogadhatatlanok

2023. április 16. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagállamainak egyoldalú kereskedelmi intézkedései elfogadhatatlanok – jelentette ki vasárnap az Európai Bizottság szóvivője, reagálva arra, hogy Lengyelország és Magyarország a helyi mezőgazdasági ágazat védelme hivatkozva importtilalmat vezetett be az ukrán mezőgazdasági termékekre.

„Tudomásunk van Lengyelország és Magyarország bejelentéseiről az Ukrajnából származó gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalának tilalmáról. Fontos hangsúlyozni, hogy a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú lépések nem elfogadhatóak. Ilyen kihívásokkal teli időszakban alapvető fontosságú az EU-n belüli valamennyi döntés összehangolása” – áll a Bizottság közleményében.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, ám az orosz támadás miatt termőföldjeinek egy része orosz ellenőrzés alá került, másik részét a harcok miatt nem lehetett betakarítani. A raktáron lévő gabonakészleteket pedig az orosz tengeri blokád miatt nem lehetett exportálni, ami – miután a szankciók következtében az orosz gabona egy része is kiesett a világpiacról – érezhető drágulást hozott a búzára és így a kenyérre is, elsősorban azokban a harmadik világbeli országokban, amelyek az ukrán gabona felvevőpiacai voltak. Később, török közreműködéssel sikerült részlegesen ukrán búzákkal megrakott hajókat útnak indítani a Fekete-tengeren, ám az ukrán gabona egy része így sem a korábbi célországokban, hanem Európában kötött ki.

Nagy István agrárminiszter szombaton azt közölte, hogy a jelenlegi hazai piaci folyamatok folytatódása komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaságnak, ezért „rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni.” Hozzátette, hogy az ukrán termékek az olcsó termelés, az EU-ban meg nem engedett gyakorlatok, a vámmentesség és a szabad kereskedelmi lehetőségek miatt jól jártak, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

Magyarország korlátozása átmeneti, 2023. június 30-ig tart. Ebben az időszakban a kormány tartós megoldásra és uniós intézkedések meghozatalára számít, valamint az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Szombaton az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztérium azt közölte, hogy a lengyel tilalom ellentmond a meglévő kétoldalú exportmegállapodásoknak, és tárgyalásokra szólítottak fel a kérdés rendezése érdekében. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerint az ukrán és a lengyel miniszterek hétfőn találkoznak Lengyelországban, és a megbeszéléseken a tranzitmegállapodás témája is szóba kerül majd.

(Reuters)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!