„Nem adom fel a reményt” – írta családjának az Oroszországban kémkedéssel vádolt amerikai újságíró

2023. április 16. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz börtönből küldött levelet családjának a kémkedéssel vádolt amerikai újságíró, Evan Gershkovich – írja Wall Street Journal. Oroszul írt levelében Gershkovich azt írta, „nem adja fel a reményt”, sokat olvas, ír és sportol, sőt még a börtönkosztról is viccelődött. A fogva tartott újságíró szerint ugyanis a börtönben kapott reggeli a gyermekkorára emlékezteti őt, hisz náluk is gyakran került az asztalra zabkása vagy zabpehely reggelente. Mindemellett megköszönte azt a túlélőcsomagot is, amit az egyik barátja küldött neki a börtönbe. A csomagban a tisztálkodási szerek mellett papucsok, ruhák és tollak voltak, amik megkönnyíthetik a Gershkovic életét a moszkvai Lefortovo börtönben.

A Wall Street Journal riporterét március 29-én vettek őrizetbe Jekatyerinburgban, letartóztatását maga Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyta jóvá. Gershkovich akár 20 év börtönt is kaphat. Világszerte ismert híroldalak és lapok harmincnyolc szerkesztője írt alá egy levelet, amelyben elítélték az őrizetbe vételét. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy kommentálta az esetet, hogy ez az FSZB ügye, de ő úgy tudja, az újságírót „tetten érték”. Gershkovich a hidegháború óta az első olyan amerikai hírügynökségi riporter, akit kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban.

Az Egyesült Államok a hét elején hivatalosan is jogtalanul fogva tartottnak minősítette Gershkovichot, de Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint ez a lépés nem változtat Moszkva hozzáállásán. Joe Biden amerikai elnök április 11-én beszélt az újságíró családjával, és biztosította őket arról, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban hazahozza őt.

Az orosz jogrendszer szakértői szerint Gershkovich hosszadalmas bírósági eljárás elé néz, és kicsi az esély arra, hogy felmentik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!