Navalnij megint magánzárkába került, az ügyvédje szerint folyamatosan mérgezik a börtönben

2023. április 12. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ismét magánzárkába került, ahol „pokoli körülményeket” kell elviselnie – írja a Reuters.

A politikus a Twitteren írt arról, hogy miután pénteken kiengedték a magánzárkából, hétfőn már vissza is vitték, és újabb 15 napot kell ott eltöltenie. Mindez azután történt, hogy a szervezete hétvégén nyilvánosságra hozott egy jelentést, ami szerint a szövetségi börtönök fenntartója túlárazott káposztát vett, a különbözetet pedig zsebre tette.

„Ezért van az, hogy már másnap, miután a kollégáim nyilvánosságra hozták a vizsgálatot ezekről a vicces káposztás történetekről, betettek a zárkába, azonnal elkezdtek nekem egy munkáscellát berendezni egy varrógéppel, és megváltoztatták a napi rutinomat is, pokoliból rendkívül pokolivá változtatva azt” – írta. Többek között – állítása szerint – azt sem engedik meg neki, hogy a börtönben keresett pénzével ételt vegyen magának.

Navalnij ügyvédje a Twitteren azt írta, a férfihoz péntek este mentőt kellett hívni, annyira leromlott az állapota. A legutóbbi 15 napos magánzárkában töltött idő alatt ugyanis nyolc kilót fogyott – írja a Euronews.

Vagyim Kobzev szerint Navalnij „ismeretlen betegségben szenved, amit senki sem kezel”, és az sem kizárt, hogy a férfit folyamatosan mérgezik a börtönben.

Az ügyvéd toxikológiai és radiológiai vizsgálatot követel, hogy kiderüljön, nem akarják-e ismét megmérgezni az ellenzéki vezetőt – ezúttal lassan, kevésbé feltűnően.

Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték az úgynevezett Yves Rocher-ügyben, amiről itt írtunk bővebben, hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokkal mérgezték meg, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Eredetileg két és fél évet kapott, de aztán csalás és bíróság megsértése miatt további kilenc évet. Vlagyimir Putyin korábban azt is mondta, hogy nem lehet garantálni, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből.

Navalnijt egy büntetőtelepen tartják fogva Moszkvától több mint 250 kilométerre, itt és itt írtunk arról, hogy telnek a hétköznapjai a kínzásoktól hírhedt börtönben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!