Repülőgép-hordozóról indított vadászgépekkel szimulált támadást Tajvan ellen Kína

2023. április 10. – 22:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Tajvan körüli katonai erőfitogtatás során hétfőn először történt meg, hogy repülőgép-hordozóról indított szimulált támadást a kínai haditengerészet. A vadászgépeket a sziget körül folytatott hadgyakorlat zárásaként küldték fel a hajóról – írja a CNN.

A tajvani védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában négy J–15-ös vadászgép lépett be a sziget légvédelmi azonosító zónájának délkeleti részére (vagyis abba a Tajvan által kijelölt pufferzónába repült be, amely túlnyúlik a sziget légterén). Ez az első alkalom, hogy ilyen gépek hatoltak be erre a területre.

A japán hadi vezetés sajtóközleményben megerősítette, hogy nyolcvan merevszárnyú repülőgép fel- és leszállását figyelték meg a kínai Shandong repülőgép-hordozóról. A hajó a Csendes-óceánon Tajvantól keletre állomásozott, onnan engedte fel a J–15-ösöket.

Peking szombaton indította el a hadgyakorlatot, egy nappal azután, hogy Tajvan elnöke, Caj Jing-ven visszatért tíznapos közép-amerikai és egyesült államokbeli látogatásáról, ahol találkozott Kevin McCarthy amerikai házelnökkel. 2023 elején, illetve 2022 augusztusában is történt már hasonló: utóbbi esetben Kína nagyszabású hadgyakorlattal reagált arra, hogy Tajvanra látogatott Nancy Pelosi akkori amerikai házelnök.

Kína saját területének részeként tartja számon az önigazgató, demokratikus rendszerben működő Tajvant annak ellenére, hogy az soha nem állt kínai fennhatóság alatt, és évtizedek óta próbálja diplomáciailag elszigetelni. A kínai vezetés a műveletet „szigorú figyelmeztetésnek” nevezte a sziget kormánya számára. Ez azonban nem hatotta meg Caj elnököt, aki szombaton azt mondta, hogy kormánya továbbra is együtt fog működni az Egyesült Államokkal és más demokráciákkal.

Tajvan esetleges kínai megszállásának forgatókönyveiről itt írtunk részletesen, Tajvan pozíciójáról a konfliktusban pedig itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!