Lőszerhiány sújtja a fronton harcoló oroszokat, egyes helyeken korlátozzák a napi mennyiséget

2023. április 9. – 10:04

frissítve

Lőszerhiány sújtja a fronton harcoló oroszokat, egyes helyeken korlátozzák a napi mennyiséget
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az oroszok porig lőtték és elfoglalták Mariupolt, azonnal megkezdték a törmelék elhordását. Az egyik, ukrán származású munkás a helyi egyetem pincéjében észrevette, hogy az ágyúzás és bombázás közben az ott rejtőző gyerekek a falakra írtak é rajzoltak. Hogy mit, azt ebben a cikkben mutattuk be.

Szombat délután óta 470 orosz katonát öltek meg, így nagyjából 178 150-re becsüli az ukrán védelmi minisztérium a 2022. február 24-e óta elesett orosz katonák számát. Fontos, hogy ez a szám más forrásból leellenőrizhetetlen, és az oroszok nem szoktak nyilatkozni a témában, tehát érdemes a háborús felek által szolgáltatott adatokat fenntartásokkal kezelni.

A minisztérium szerint már 3636 tankot lőttek ki (ez nem változott tegnap óta), valamint 7024 páncélozott harcijárművet, 2740 tüzérségi ágyút és 2312 drónt.

Zelenszkij ukrán elnök májusban Németországban részt vehet a részben neki ítélt Károly-díj átadó ünnepségén, írja a Bild am Sonntag című német lap.

Az Európa egyesítéséhez tett hozzájárulásért adományozott díjat a nyugat-németországi Aachen városában adják át május 14-én, idei kitüntetettje „Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij és az ukrán nép”.

Ez lehet Zelenszkij első látogatása Németországban a háború kezdete óta. Személyes jelenléte azonban a háborús helyzettől függ, ha nem utazik, akkor videókapcsolaton keresztül vesz részt a díjátadón, ahol a tervek szerint Olaf Scholz német kancellár mond majd megnyitó ünnepi beszédet.

Tavaly a Károly-díjat belarusz ellenzéki aktivisták, Szvetlana Tyihanovszkaja, Marija Kolesznyikova és Veronika Zepkala kapták meg.


Az oroszok azt állítják, hogy egy 70 ezer tonna üzemanyagot tartalmazó raktárat semmisítettek meg a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja város közelében. A minisztérium közlése szerint a csapatok lőszer- és fegyverraktárakat is sikerrel támadtak a Moszkva által részben megszállt Zaporizzsjai és Donyecki területen.


A Wagner-csoport szimbólumával gravírozott pörölyt helyeztek el a robbantásban megölt orosz katonai blogger koporsója mellé, írja a Sky News. Tatarszkij szombati temetésén több százan jelentek meg, köztük Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök is.

Az erősen háborúpárti és Wagner-szimpatizáns influenszer egy hete halt meg, amikor egy szoborba rejtett bomba robbant egy szentpétervári kávézóban.

Az orosz médiában keringő képeken Tatarszkij koporsóján Wagner-érdemérmek, a Bátorságrend kitüntetés és a zsoldoscsoport jelképével gravírozott pöröly látható. A kalapács a Wagner akár saját harcosaival szemben tanúsított kíméletlenségének jelképe, korábbi videófelvételek szerint kalapáccsal verték agyon árulónak tartott társaikat.

Ukrajna jelenlegi arany- és devizatartaléka több mint 10 éves csúcson áll, meghaladja a 30 milliárd dollárt – közölte a gazdasági kérdésekben illetékes ukrán elnöki tanácsadó vasárnap. Ez több mint öt hónapnyi import fedezésére elegendő – mondta Oleg Usztenko az ukrán parlament Rada nevű televíziós csatornáján.

Az ország nemzetközi tartalékai idén februárban 28,86 milliárd dollárt tettek ki, 3,5 százalékkal csökkentek januárhoz képest. A parlament 38 milliárd dollárnyi államháztartási hiányt hagyott jóvá az idei évre, ami a hazai össztermék (GDP) több mint 20 százaléka.

(MTI)


1000 ukrán tradicionális húsvéti kalácsból rakták ki Lvivben az ország nemzeti jelképét, a háromágú szigonyt, hogy pénzt gyűjtsenek a hadseregnek. Az alkotás mindössze 25 perc alatt készült el. A sütemények eladásából befolyó összeget az ukrán fegyveres erők 125. területvédelmi brigádja kapja.

Fotó: Pavlo Palamarchuk / Reuters
Fotó: Pavlo Palamarchuk / Reuters

A kicsit muffinra emlékeztető ukrán húsvéti kalács sok tojásból és zsiradékból áll. A tészta meglehetősen nehéz, ezért sokáig kell gyúrni. Hagyományosan mazsolával készül, de mindenki máshogyan turbózza fel, van aki diót vagy mandulát, mások aszalt és kandírozott gyümölcsöket adnak hozzá. A kalács nem csak desszertként kedvelt, húsvétkor ez a sütemény helyettesíti a kenyeret is, ezért sokan a leves vagy a második fogás mellé fogyasztják.


Az orosz hadvezetés „úgy döntött, hogy leállítja a lőszerek napi kiadását” a front olyan területein, „ahol nem folynak aktív támadó műveletek”, idézik az Institute for the Study of War (ISW) elemzői Alekszandr Hodakovszkij parancsnok jelentését.

A lőszerhiány részben az ukrán ellentámadás előkészületeinek köszönhető. Az ISW szerint a lövedékek iránti fokozott kereslet azt jelzi, hogy az orosz erők még mindig nagymértékben támaszkodnak a tüzérségre, ezzel ellensúlyozva harci képességeik olyan gyengeségeit, mint például a gyenge célzóképesség vagy a „nem megfelelő szárazföldi támadási képességek”.

Az ukránok harmadannyi lövedéket használnak, mint Oroszország, és úgy takarékoskodnak, hogy jobban megválogatják célpontjaikat.

„Az ukránok pontosabban is céloznak, de valószínűleg az is segíti őket, hogy a legtöbb területen védekeznek, hiszen a támadó műveleteknél általában több lőszer fogy” – írta az ISW.

Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium, azt írják:

  • 2023. április 5-én Vlagyimir Putyin elnökletével ülésezett az orosz Biztonsági Tanács.
  • A fő jelentést ismertető Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter az illegálisan bekebelezett ukrán területeinek újjáépítéséről, rendfenntartásáról és közrendjéről szólt, valószínűleg abból a célból, hogy az ezeken a területeken kialakult helyzetet normalizáltnak állítsák be.
  • A valóságban azonban ezen területek nagy része továbbra is partizántámadásoknak kitett aktív harci zóna, ahol sok lakos rendkívül korlátozottan fér csak hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz.

Több mint 50 orosz támadást vertek vissza az ukrán erők az elmúlt 24 órában – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Oroszország négy rakéta- és 40 légicsapást, valamint 58 támadást indított, és a jövőben is fokozott tevékenységre lehet számítani, különösen Liman, Bahmut, Avdijivka környékén. Az ukrán légvédelem 12 alkalommal mért csapást az orosz megszállás alatt álló területekre, és 14 harci drónt semmisített meg – közölte a vezérkar.

Az állításokat független forrásból nem tudták megerősíteni.

  • Az ukránok szerint az oroszok a Krímbe akarják hurcolni a megszállt ukrán területek lakóit
  • 31 gyerek térhetett vissza Ukrajnába, miután az oroszok elrabolták őket – állítja egy ukrán szervezet
  • Brit hírszerzés: Kudarcot vallott az ukrán energiaellátás szétverésére tett orosz kísérlet
  • Az ukrán elnök főtanácsadója szerint a kiszivárogtatott NATO-aktákkal az oroszok akarnak viszályt szítani
  • NATO-akták: Ez az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb hírszerzési szivárogtatása, de egyszerű orosz blöff is lehet
  • Nem utazhatnak csak úgy külföldre az orosz kormányzat dolgozói
  • Újabb elemzéssel jelentkezett Medvegyev
  • Orosz vadászgépeket fogtak el a Baltikumban a románok
  • Prigozsin is megjelent a robbantásban meghalt orosz influenszer temetésén
  • Az F-16-os vadászgépek égető szükségességéről írt az ukrán légierő parancsnoka

A szombati híreket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!