Egy pince falán üzentek az utókornak az ágyúzás miatt rejtőzködő mariupoli gyerekek

2023. április 9. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Helló Elya vagyok, kilenc és fél éves. A háború elől bujkálok” – áll a mariupoli egyetem pincéjének falán. Az orosz invázió egyik korai célpontja Mariupol kikötővárosa volt, az oroszok gyakorlatilag porig rombolták. A civilek igyekeztek elbújni, sokan pincékben vészelték át az ágyúzásokat és bombázásokat. Sokan a Priazovszkij Állami Műszaki Egyetem alagsorába menekültek, és a gyerekek a falakra rajzoltak, azon üzentek.

Miután az oroszok bevették a várost, azonnal elkezdték a romok eltakarítását – feltehetőleg azért mert például a színház alatt, amit szétlőttek több száz civil rejtőzködhetett. Így jutott be a szétlőtt városba Alekszij, aki mielőtt 2014-ben átköltözött Oroszországba, Mikolajivban élt. Ő vette észre a falakon hagyott üzeneteket, amit először a Village orosz lap mutatott be oroszul, majd a Meduza angolul. A rajzokról készült képeket a linkelt cikkekben találja.

„Szia, Nata vagyok, 2022. március 19-e van. A háború 24. napja. Keletről származom, február 24-én lőttek minket és elmenekültünk otthonról. Ez a történet véget ér, és csak emlékek, félelem és vér marad. Minden rendbe fog jönni. Ha bármi történik, itt az Instagramom, megnézheted, hogy az élek-e még, írj nekem, ha ezt látod”

– írta az egyik rejtőzködő.

Nata március 19-e este is írt a falra, ám akkor már azt, hogy a tervek szerint másnap megpróbálnak elmenekülni. Azt írta, hogy székeken aludtak, és nem volt se lámpafényük, se vizük. Akkor már 24 napja bujkáltak a pincében, azalatt az egyetem a fejük felett hat találatot is kapott.

„Mariupol egy rom, egy kísértet. Nagyon érdekes lesz látni, hogy mi lesz ennek a vége, lesz-e Ukrajna. Belefáradtam abba, hogy robbanásokra és rakéták üvöltésére ébredek. Sehol sincs üveg az ablakokban, és nagyon hideg van odakint”

– írta.

A felirat szerint 17 éves volt, orvosi egyetemre készült. Úgy látta, hogy senki nem tervezte őket kimenteni, ezért úgy érezte, hogy magukra maradtak. Borzasztóan unatkozott, de összebarátkozott egy Dina nevű lánnyal.

„Én csak egy dolgot akarok – békét! Nagyon remélem, hogy ahová megyünk, ott otthonra lelünk, és felépítjük az életünket.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!