Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen szerdán Kínában találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel

2023. április 5. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen Kína felé tart, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozzanak. Március végén derült ki, hogy a két európai vezető április elején Kínába látogat, hogy „egységes hangon lépjenek fel az európai békéért”.

A francia elnök korábban arról beszélt, a látogatással a céljuk az, hogy Kínán keresztül tudjanak nyomást gyakorolni Oroszországra az Ukrajna elleni háború befejezése érdekében. „Mindent meg kell tennünk a konfliktus lezárásáért, tiszteletben tartva a nemzetközi jogot és így a területi szuverenitást is” – mondta.

Macron korábban úgy fogalmazott, „remélik, hogy újraindítják a kapcsolatokat egy fontos gazdasági partnerrel, miközben olyan kényes kérdéseket is felvetnek, mint Ukrajna és a kereskedelmi kockázatok”.

Macron legutóbb 2019-ben járt Kínában, Von der Leyennek ez az első látogatása, mióta az Európai Bizottság elnöke lett.

Von der Leyen korábban arról beszélt, az EU-nak csökkentenie kell a Pekinggel fenntartott kapcsolatok kockázatait, többek között korlátoznia kell Kína hozzáférését az érzékeny technológiákhoz, és csökkentenie kell a kulcsfontosságú alapanyagok, például az ásványi anyagok, valamint a kínai akkumulátorok, napelemek és más technológiák iránti függőséget.

A találkozót Macron kezdeményezte, és elsősorban azért hívhatta meg Von der Leyent az útra, hogy az európai egységet sugallja, miután többen bírálták Olaf Scholz német kancellárt, amiért tavaly év végén egyedül utazott Kínába.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!