Kínába látogat a francia elnök és az Európai Bizottság elnöke áprilisban

2023. március 24. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kínába látogat április elején Emmanuel Macron francia elnök közösen Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, írja a Politico és az MTI. Ezt az Európai Tanács pénteki ülése után jelentette be sajtótájékoztatóján Macron elnök.

Macron szerint ő győzte meg Von der Leyent arról, hogy kísérje el az április 4-ére tervezett kínai útjára, hogy „egységes hangon” lépjenek fel Hszi Csin-ping kínai elnöknél az európai békéért. „Nekem nincs európai mandátumom, hiszen Franciaország független diplomáciával rendelkezik – de kötődöm az európai koordinációhoz” – tette hozzá Macron, aki Olaf Scholz német kancellárral is egyeztetett a tervezett útról.

A francia elnök szerint a céljuk az, hogy Kínán keresztül tudjanak nyomást gyakorolni Oroszországra az Ukrajna elleni háború befejezése érdekében. „Mindent meg kell tennünk a konfliktus lezárásáért, tiszteletben tartva a nemzetközi jogot, és így a területi szuverenitást is” – mondta a francia elnök.

A kínai út előtt Von der Leyen még tartani fog egy beszédet is március 30-án a kínai–uniós kapcsolatokról Brüsszelben.

Emmanuel Macron a 2023. március 24-i sajtótájékoztatón – Fotó: Johanna Geron / Reuters
Emmanuel Macron a 2023. március 24-i sajtótájékoztatón – Fotó: Johanna Geron / Reuters

A héten egyébként Hszi Csin-ping épp Oroszországban járt, ahol „stratégiai megállapodást” kötöttek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Igaz, túl sok konkrétumot nem hozott magával az új egyezmény – erről itt olvashat bővebben.

Macron maga fújta le Károly király látogatását

Macron a külpolitika mellett szóba hozta a francia belpolitikai kérdéseket is: azt mondta, az ő kérésére halasztották el III. Károly brit király látogatását erről a hétről, miután már tizedik napja több százezren tiltakoznak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal a francia kormány nyugdíjreformja ellen.

„Franciaország olyan körülmények között szeretné vendégül látni a brit uralkodót, amelyek méltóak a két ország baráti viszonyához”

– mondta Macron a sajtótájékoztatón. Szerinte a nyár eleje alkalmas lehet arra, hogy a brit királyi pár országába látogasson – előtte pedig ő maga is részt vesz majd az új brit uralkodó koronázásán.

A francia elnök emellett elítélte a néhol erőszakos irányt vett demonstrációkat, és hangsúlyozta, hogy a parlament a tüntetések ellenére is működik. „Haladunk előre, az ország nem állhat meg” – mondta Emmanuel Macron.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!