Károly brit király nem megy Franciaországba a tüntetések miatt

2023. március 24. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Elhalasztotta franciaországi látogatását III. Károly brit király az országban zajló tüntetések miatt – írja a BBC. „Ezt a döntést a francia és a brit kormány hozta meg a francia elnök és a király ma reggeli telefonbeszélgetése után” – közölte az Élysée-palota.

III. Károly párizsi és bordeaux-i utazása vasárnap kezdődött volna, de csütörtökön mindkét városban súlyosbodtak a tüntetések, Bordeaux-ban a tüntetők felgyújtották a városházát, Párizsban pedig a belügyminiszter szerint 903 helyen gyújtottak tüzet, a tüntetők ellen könnygázt vetett be a rendőrség.

Franciaországban tizedik napja több százezren tiltakoznak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal a kormány nyugdíjreformja ellen. A szakszervezetek által szervezett békés felvonulásokat több nagyvárosban anarchista tüntetők zavarták meg, Párizsban ezer rendbontó kirakatokat tört be, megtámadtak egy gyorséttermet, és a rendőrökkel is összetűzésbe keveredtek.

A nyugdíjkorhatárt két évvel, 62-ről 64-re megemelő törvénytervezet ellen két hónapja kezdődött a tiltakozás. A százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány nem léptette életbe a francia alkotmány 49.3-as cikkét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. A döntés utcai zavargásokat idézett elő, amelyek immáron kilencedik napja tartanak. Az elmúlt napokban a tüntetők gyújtogattak, és kövekkel dobálták meg a rendőröket, előző héten már könnygázzal kellett oszlatni a tömeget Párizsban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!