Gyújtogattak és kövekkel dobálták meg a rendőröket a nyugdíjreform elleni tüntetésen Párizsban

2023. március 16. – 23:20

Gyújtogattak és kövekkel dobálták meg a rendőröket a nyugdíjreform elleni tüntetésen Párizsban
Tüntetés a párizsi Concorde téren – Fotó: Yoan Valat / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren tüntettek a tervezett nyugdíjreform ellen a párizsi Concorde téren, a tiltakozók gyújtogattak és kövekkel dobálták meg a rendőröket. A hatóságoknak késő estére sikerült kiüríteniük a teret, a tömegoszlatás során könnygázt és vízágyút is bevetettek. A Le Figaro szerint 74 tüntetőt vettek őrizetbe a megmozdulás alatt.

Nem csak a francia fővárosban törtek ki zavargások, Nantes-ban, Marseille-ben és Dijonban is közbe kellett lépnie a rendőrségnek, miután erőszakossá váltak a megmozdulások.

Az elmúlt hetekben többször is tüntettek Franciaországban a tervezett nyugdíjreform ellen, több ágazatban is sztrájkot hirdettek a dolgozók. Párizsban pár nap alatt több ezer tonna szemét halmozódott fel a szemétszállítók munkabeszüntetése miatt. A reform részeként 62 évről 64 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.

Tüntetés a nyugdíjreform ellen Párizsban – Fotó: Thomas Padilla / AP Tüntetés a nyugdíjreform ellen Párizsban – Fotó: Thomas Padilla / AP
Tüntetés a nyugdíjreform ellen Párizsban – Fotó: Thomas Padilla / AP

A heves reakciót az váltotta ki, hogy csütörtökön kiderült: Emmanuel Macron francia elnök a francia alkotmány 49.3-as cikkére hivatkozva parlamenti szavazás nélkül akarja kihirdetni a vitatott nyugdíjreformot, miután világossá vált, hogy a nemzetgyűlésben nincs biztosítva a többség a törvénytervezet elfogadásához.

A nyugdíjreform Macron egyik legfőbb kampányígérete volt, a francia elnök szerint a reform „létfontosságú” a nyugdíjrendszer életképességének biztosításához. Arról, hogy miért lenne szükség a reformra, és miért fenntarthatatlan a mostani francia nyugdíjrendszer, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A nyugdíjreform – illetve kihirdetésének módja – a francia nemzetgyűlésben is heves reakciókat váltott. Élisabeth Borne kormányfő beszéde alatt többen bekiabáltak, a miniszterelnök lemondását követelték vagy a francia himnuszt énekelték. Az ülés után az ellenzéki pártok jelezték, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője elmondta, hogy készek támogatni az indítványt. „Ez a helyzet a kormány és Emmanuel Macron totális kudarcának beismerése” – mondta.

BBC, MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!