6600 tonna szemét halmozódott fel Párizs utcáin

2023. március 15. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Tizedik napja sztrájkolnak a szemétszállítók Párizsban, miután a kormány kitart a nyugdíjreform-tervezete mellett. A France24 cikke szerint azóta már több mint 6600 tonna szemét halmozódott fel a városban.

Az önkormányzati szemétszállító szakszervezetek megállapodtak abban, hogy jövő hétfőig meghosszabbítják a sztrájkot. A szakszervezetek ugyanis nem értenek egyet azzal, hogy a sofőrök számára 57 évről 59 évre nőne a nyugdíjkorhatár. Ráadásul béremelést is szeretnének, hogy az érintettek majd magasabb nyugdíjat kapjanak.

Szeméthalom a Diadalívnél Fotó: Thomas Padilla / AP / MTI
Szeméthalom a Diadalívnél Fotó: Thomas Padilla / AP / MTI

A párizsiak és a turisták ugyanakkor nem feltétlenül támogatják a szemétszállítók sztrájkját, sokan panaszkodnak a kibírhatatlan bűzre és a lehangoló látványra. Párizs szinte minden turista látványosságánál szeméthalmok borítják az utcákat, a Notre Dame katedrális vagy a Diadalív sem nézhető meg anélkül, hogy ne kelljen kerülgetni a hatalmas szeméthegyeket.

A francia nyugdíjreform ellen több százezres tüntetések voltak az elmúlt hetekben. A kormány tervezete szerint megemelnék a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 évre. Emmanuel Macron elnök szerint a reform „létfontosságú” a nyugdíjrendszer életképességének biztosításához. Arról, hogy miért lenne szükség a reformra, és miért fenntarthatatlan a mostani francia nyugdíjrendszer, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!