NATO-főtitkár: Finnország kedden a NATO tagjává válik

2023. április 3. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország kedden a NATO 31. tagjává válik – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn, a tagállamok külügyminisztereinek másnap kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint Stoltenberg tudatta: a finn lobogót kedd délután vonják fel a szövetség brüsszeli központjánál. A norvég politikus leszögezte: Finnország csatlakozásával a NATO erősebbé válik, és ahogy a csatlakozás révén biztonságosabb hellyé válik Finnország, növekszik a csatlakozásra váró Svédország biztonsági környezete is.

A magyar kormány az eredeti tervek szerint már tavaly ősszel jóváhagyta volna a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét, ám ez végül nem történt meg. Aztán változatos magyarázatokkal álltak elő, hogy miért nem szavazták még meg a javaslatokat, február végén pedig felmerült, hogy a Fidesz–KDNP-frakcióban többen nehezményezik, hogy a svédek és a finnek „sértegették” Magyarországot. Emiatt tárgyalódelegációt küldtek a két országba. Ezután úgy tűnt, rendeződött a dolog, végül azonban csak a finnek kérelmét hagyta jóvá az országgyűlés múlt hét hétfőn.

Csütörtök este utolsóként a török parlament is jóváhagyta Finnország csatlakozási kérelmét, így a finnek a szükséges formalitások után akár már csatlakozhatnak a szervezethez.

A svédek csatlakozási kérelmét egyelőre sem Magyarország, sem Törökország nem hagyta jóvá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!