Románia előrébb hozná az euró bevezetését

2023. március 20. – 15:26

Románia előrébb hozná az euró bevezetését
Fotó: Frederic Scheiber / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A román kormány 2026-ban belépne az euró „előszobájába”, jelentette be Adrian Câciu az Euractiv szerint. A román pénzügyminiszter hozzátette, hogy a bevezetéshez teljesen végre kellene hajtani a nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet. Ennek az az egyszeri uniós alap a forrása, amelynek vissza nem térítendő részét Magyarországnak nem fizetik ki, amíg a kormány nem teljesít 27 „szupermérföldkövet”, a hitelrészét pedig csak nemrég kérte. (Arról, hogy az alap forrásait hogyan használják fel a környező tagállamokban, januárban írtunk.)

Adrian Câciu szerint „fenntartják”, hogy az euróövezeti csatlakozás „horizontja” 2029, de ha 2026-ra teljesen felhasználnák a helyreállítási alapot, Románia megkezdhetné a belépést az euróövezet „előszobájába”.

Az euró bevezetésének egyik feltétele, hogy a jelentkezőnek legalább két évet kell eltöltenie az EU közös, ERM II-nek hívott árfolyammechanizmusában. Valószínűleg erre utalt a miniszter az „előszobával”. (Az Euractiv 2026-os euróbevezetésről ír, de a cikkben szereplő idézet alapján ez az ERM II-es belépésre utal, ezzel elvben akár 2028-tól használhatják a közös fizetőeszközt.)

A román nemzeti bank 2021-ben az euró 2029-es bevezetését tartotta valósnak, a nemzeti pénzintézet tanácsadója, Adrian Vasilescu néhány nappal a pénzügyminiszter előtt pedig arról beszélt, hogy jelenleg a gazdasági erőfeszítés túl nagy lenne és az euró bevezetése szinte lehetetlen.

A közös uniós fizetőeszköz bevezetésének legalább két évnyi ERM II. mellett megfelelő jegybanki szabályozás, valamint viszonylag alacsony infláció, költségvetési hiány és hosszú lejáratú kamatlábak is feltételei, azaz a kormánynak a költekezést és a pénzromlást is muszáj kordában tartania.

Legutóbb, idén januárban Horvátország vezette be az eurót, huszadikként a 26 erre kötelezett uniós tagállam közül. (A már EU-ból is kilépett britek mellett egyedül Dánia kapott felmentést, de például Svédország kihasználja, hogy a csatlakozás időpontját nem írja elő semmi.) A horvátokkal egyszerre, 2020-ban ERM II-be lépő Bulgária jövőre tervezte a csatlakozást, de ezt a belpolitikai bizonytalanság miatt halasztania kellett.

Az euró magyar bevezetésének kérdéséről szóló cikkeink ide kattintva elérhetőek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől