Miközben mi még egy fillért sem kaptunk, az uniós pénzek már pörgetik a környező országok gazdaságát

2023. január 17. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Magyarország még egyetlen eurócentet sem kapott az uniós Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) alapjaiból és tavasz végéig biztosan nem is kap, a régiós országokban ezek a juttatások már támaszt adnak a gazdaságnak, és segítik a megélhetést, írja a 24.hu.

A Magyarországnál kétszer nagyobb lakosságú és valamivel kevesebb mint kétszer nagyobb gazdasági súlyú Romániának már 6,3 milliárd eurónyi kifizetést folyósított az Európai Bizottság (EB) az RRF-ből 2021 decembere óta. Ez az összeg 400 forintos euróárfolyammal számolva 2500 milliárd forintot tesz ki, ami több, mint amennyi vissza nem térítendő forrás összesen Magyarország rendelkezésére áll 2026-ig a helyreállítási eszközből – ez 5,8 milliárd euró, mintegy 2320 milliárd forint.

A románok által lehívott 6,3 milliárd euróból 2,6 milliárd kedvezményes hitel, és csak a többi a vissza nem térítendő rész. Hazánk esetében az összesen 9,7 milliárd eurónyi (3880 milliárd forint) hitelrész sorsa egyelőre ismeretlen. Románia decemberben további 3,22 milliárd euróra (közel 1300 milliárd forint) nyújtott be támogatási igényt, ami a normál gyakorlat szerint néhány hónapon belül meg is érkezhet.

A hazánknál valamivel több mint feleannyi lakosságú, de mindössze egyötöddel kisebb gazdasági súlyú Szlovákia 2021 októbere és 2022 októbere között 1,21 milliárd eurót (488 milliárd forint) hívott le az RFF-ből, ami nagyobb összeg, mint amennyit a magyar kormány összesen vár 2023-ra az alapokból (ez a költségvetési adatok szerint 325,5 milliárd forint). A szlovák kormány pedig már tavaly októberben további 708,8 millió eurós (284 milliárd forint) támogatási igénnyel állt elő.

Még a szlovákokat is felülmúlja Horvátország, amelynek tavaly március óta 1,4 milliárd eurót (560 milliárd forint) folyósítottak és Bulgária, amely decemberben körülbelül ugyanekkora összegű RRF-forrást hívott le. Közel 1 milliárd euróhoz jutott már Csehország, és euró-százmilliókat költhetnek a kis Balti-országok, valamint Szlovénia is.

Az EB adatbázisa szerint az unió huszonhét tagállama közül eddig Magyarországon kívül csak Lengyelország, illetve a magas jövedelmű Írország és Svédország nem kapott még támogatást, illetve hitelt a helyreállítási alapból.

Arról, hogy mi várható a magyar támogatások ügyében, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!