Betiltották az abortusztablettákat Wyomingban, az Egyesült Államokban először

2023. március 18. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Wyoming az első amerikai állam, ami betiltotta az abortusztablettákat, miután a kormányzó aláírta azt a törvényt, amely illegálissá tette a tabletták felírását és értékesítését. Aki megszegi a törvényt, az akár hat hónap börtönt és kilencezer dollár pénzbüntetést kaphat, írja a BBC.

A törvényjavaslatot még a hónap elején nyújtották be a republikánus irányítású törvényhozása elé, majd Wyoming republikánus kormányzója, Mark Gordon pénteken írta alá, és várhatóan július 1-jén lép hatályba. A törvény nem terjed ki az esemény utáni tablettákra és azokra a nőkre sem, akiknél életveszély miatt kell abortuszt végrehajtani, és kivételt képez alóla a jelenleg elfogadott orvosi irányelvek szerinti természetes vetélés kezelése is. Gordon azt is mondta, hogy engedélyezné egy szélesebb körű törvényjavaslat törvényerőre emelkedését is, ez pedig bizonyos kivételektől eltekintve gyakorlatilag betiltaná az abortuszt Wyomingban. Az egyelőre nem világos, hogy ez mikor lépne hatályba.

Az abortusztablettát először Wyomingban tiltják be az Egyesült Államokban – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters
Az abortusztablettát először Wyomingban tiltják be az Egyesült Államokban – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Antonio Serrano, a wyomingi Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU) érdekvédelmi igazgatója bírálta a törvényjavaslatot, azt mondta, hogy „az ember egészségének, nem pedig a politikának kell irányítania a fontos orvosi döntéseket – beleértve az abortuszról szóló döntést is”.

Wyomingban egyébként jelenleg is csak egy klinika végez abortuszt, a Jacksonban található Women's Health & Family Care Clinic. Az abortusztabletta a terhességmegszakítás legelterjedtebb módja az Egyesült Államokban, de a most elfogadott wyomingi törvény akár precedenst is teremthet.

Az Egyesült Államokban most már másfél éve nagy vitákat vált ki az abortusz és annak tilalma, miután elfogadták azt a texasi abortusztörvényt, ami a magzati szívhang (általában a hatodik hétre tehető) észlelése után tiltja a terhességmegszakítást, és akkor sem engedélyezi, ha az anya nemi erőszak áldozata volt, vagy fennáll a vérfertőzés lehetősége. A törvény egy sajátos jogi csavarral kerülte meg az abortuszt női alapjogként elismerő 1973-as Roe v. Wade legfelsőbb bírósági döntést, és magánszemélyek kezébe helyezi az abortuszgyanús esetek felismerését és feljelentését – 10 ezer dollár jutalmat kaphat az a magánember, aki az ügyészséget hozzásegíti egy sikeres perhez abortuszt végző orvos vagy bárki ellen, aki a művi terhességmegszakításhoz segítséget nyújtott.

Nemrég írtunk arról is, hogy öt nő beperelte Texas államot, mert annak ellenére nem végeztethettek abortuszt, hogy életveszélyes egészségügyi kockázatokkal kellett szembenézniük, egyikük például azt mondja, megvárták, amíg vérmérgezést kap, és csak utána hajtották végre a terhességmegszakítást.

A texasi abortusztörvényről és a terhességmegszakítás amerikai ellehetetlenítésének tendenciájáról ebben a cikkben írtunk részletesen. Az abortuszturizmus miatt Oklahoma is szigorított, de a tendencia nem korlátozódik az Egyesült Államokra; Lengyelországban óriási társadalmi felháborodást váltott ki a nők életét követelő radikális abortusztilalom. Közben Franciaországban alkotmányos jog lehet a terhességmegszakítás, Emmanuel Macron francia elnök a nemzetközi nőnap alkalmából jelentette ezt be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!