Megvárták, amíg vérmérgezést kap, csak utána végezhették el az abortuszt egy nőnél Texasban

2023. március 8. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Öt nő beperelte Texas államot, amiért annak ellenére nem végeztethettek abortuszt, hogy életveszélyes egészségügyi kockázatokkal kellett szembenézniük, írja a BBC. Texasban a világon az egyik legszigorúbb az abortusztörvény: az életmentő beavatkozásokat kivéve tilos a terhességet megszakítani, az azt végrehajtó orvost akár 99 év börtönre is ítélhetik, ezért szinte az összes orvos elutasítja a műtétet.

Az öt nő – Ashley Brandt, Lauren Hall, Lauren Miller, Anna Zargarian és Amanda Zurawski – és két egészségügyi szolgáltató keresetét a Center for Reproductive Justice nyújtotta be, a szervezet elnöke szerint „most már veszélyes terhesnek lenni Texasban”.

A Texas államot beperelő nők az austini Capitolium előtt Fotó: Sara Diggins/ Reuters
A Texas államot beperelő nők az austini Capitolium előtt Fotó: Sara Diggins/ Reuters

Az öt nő a texasi Capitolium előtt osztotta meg elvesztett terhességeik megrázó történeteit, egyikük például azt, hogy a terhesség második trimeszterében közölték vele, hogy a magzat elveszítése elkerülhetetlen, de mivel az anya életét ez nem veszélyeztette, a nő orvosai nem hajthatták végre az abortuszt.

A 35 éves nő azt mondta, három napra egy „bizarr pokolban” rekedt: meg kellett várnia, amíg a testében vérmérgezés lép fel, hogy az orvosok engedélyt kapjanak a terhességmegszakítás elvégzésére.

A másik négy nő elutazott egy másik államba, hogy végre hajtathassa az abortuszt.

A texasi abortusztörvény a magzati szívhang (általában a hatodik hétre tehető) észlelése után tiltja az abortuszt, és akkor sem engedélyezi, ha az anya nemi erőszak áldozata volt, vagy fennáll a vérfertőzés lehetősége.

A törvény egy sajátos jogi csavarral kerülte meg az abortuszt női alapjogként elismerő 1973-as Roe v. Wade legfelsőbb bírósági döntést, és magánszemélyek kezébe helyezi az abortuszgyanús esetek felismerését és feljelentését – 10 ezer dollár jutalmat kaphat az a magánember, aki az ügyészséget hozzásegíti egy sikeres perhez abortuszt végző orvos vagy bárki ellen, aki a művi terhességmegszakításhoz segítséget nyújtott.

A texasi abortusztörvényről és a terhességmegszakítás amerikai ellehetetlenítésének tendenciájáról ebben a cikkben írtunk részletesen. Az abortuszturizmus miatt Oklahoma is szigorított, de a tendencia nem korlátozódik az Egyesült Államokra; Lengyelországban óriási társadalmi felháborodást váltott ki a nők életét követelő radikális abortusztilalom.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!