Az USA és az EU addig támogatja Ukrajnát, amíg arra szükség van

2023. március 11. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken a Fehér Házban tartott megbeszélést, ahol természetesen az orosz-ukrán háborúrólis egyeztettek. Az Egyesült Államok és az Európai Unió „biztonsági, gazdasági és humanitárius támogatást” ígért Ukrajnának mindaddig, amíg arra szüksége van – áll a két vezető közös nyilatkozatában. Hozzátették, hogy a katonai segítségnyújtás és kiképzés is folytatódni fog.

Biden és Von der Leyen felvázolták az Ukrajna újjáépítésének segítését célzó kezdeményezéseket, és kiemelték azokat az erőfeszítéseket – köztük a szankciókat –, amelyek célja, hogy „tovább rontsák Oroszország képességét arra, hogy illegális háborút folytasson”.

„Putyin azt hitte, hogy meg fog osztani minket, mégis egységesebbek vagyunk, mint valaha. Együtt állunk Ukrajna rendíthetetlen támogatásában, ameddig csak szükséges” – áll a nyilatkozatban.

A Bizottság elnöke a Twitter-oldalán is kiemelte, hogy az EU továbbra is támogatni fogják Ukrajnát, és csökkenteni fogják Oroszország háborús képességét. „Fokozzuk szankcióink érvényesítését, hogy megakadályozzuk a kijátszást és a megkerülését. Meg kell szakítanunk azokat az ellátási útvonalakat, amelyek továbbra is táplálják Oroszország hadigépezetét, és szankcionálni fogjuk az érintetteket” – írta Von der Leyen.

Biden és Von der Leyen találkozójáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!