Az EU a verseny mellett most megpróbál összefogni az USA-val a zöld iparért

2023. március 10. – 23:09

Az EU a verseny mellett most megpróbál összefogni az USA-val a zöld iparért
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke 2023. március 10-én – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezd, hogy az EU-ból úgy kerülhessenek akkumulátorgyártáshoz szükséges anyagok az USA piacára, mintha onnan származnának, és ezzel megkapják ugyanazokat az előnyöket, jelentette be pénteken Washingtonban Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság vezetője arról is megegyezett Joe Biden elnökkel, hogy párbeszédet indítsanak a tiszta energia termelését és felhasználását lehetővé tevő cégeknek adott ösztönzőkről.

A két fél viszonyát alaposan megtépázta az „inflációcsökkentő” törvény, amellyel az USA a saját zöld iparát támogatja. (A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.) Ursula von der Leyen a pénteki kétoldalú találkozó után azzal szépítette a helyzetet, hogy „üdvözöljük a jogszabályt”, mert az masszív befektetés a nulla károsanyag-kibocsátású gazdaság felé. A közösen kiadott sajtóközlemény az eddigi gyakorlati lépéseket dicsérte, amelyekkel „azonosítottuk a kihívásokat, hogy összehangoljuk a megközelítésünket az ellátási láncok, gyártás és innováció megerősítésére az Atlanti-óceán mindkét felén”, és az Európai Bizottság korábban is kiharcolt engedményt.

Az együttműködés mellett beindult a protekcionizmus

Az EU ugyanakkor már a találkozó előtt lépett, hogy felvegye a versenyt az USA 369 milliárd dolláros támogatási programjával. Az Európai Bizottság épp a washingtoni találkozó előtti napon jelentette be, hogy ideiglenesen lazít az állami támogatás szabályain az érintett területeken, de arról még mennek a belső viták, hogy valamilyen közös alapot is összeszedjenek-e és ha igen, hogyan.

Az Európai Bizottság a Guardian szerint várhatóan a jövő héten kiad egy olyan javaslatot is, amely minimális szintet határozna meg az uniós forrású, zöld átálláshoz szükséges termékek felhasználására. Az EU kvázi-kormánya – szokatlan módon – a jövő héten kétszer is összeül, jelentette be pénteken Dana Spinant szóvivő, de csak későbbre ígért részleteket.

Emellett az Európai Bizottság az USA kormányánál is elkezdett lobbizni azért, hogy valamiféle kivételt szerezzen ki az uniós cégeknek. A jogszabály többek között előírja, hogy fokozatosan egyre nagyobb arányban kell az Egyesült Államokból vagy szabadkereskedelmi partnereitől beszerezni a saját zöld iparához az alapanyagokat. A Reuters már a múlt héten arról írt, hogy az utóbbi követelményt akarja megugrani az EU a pénteken bejelentett tárgyalásokkal, de ez várhatóan csak egy nagyon korlátozott egyezmény lesz, amely tényleg csak a szükséges nyersanyagokra összpontosít. Korábban már megpróbáltak kialkudni egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodást, de az hosszú évek után 2016-ban félkészen maradt.

Kína és Oroszország miatt is fontos lett az összefogás

A többek között napelem- és akkumulátorgyártáshoz szükséges ritkaföldfémeket egyelőre túlnyomórészt Kína bányássza, az EU-ban eleve lelőhely is alig akad. Ugyanakkor idén januárban egy nagyobb készletet fedeztek fel Svédországban, másfajta alapanyagokra is van igény és az újrahasznosításban is komoly lehetőségek vannak, bár itt bőven van még hová fejlődni. Az USA szeretné csökkenteni a kínai függést, és a pénteki találkozóról kiadott sajtóközlemény is utal rá, hogy

az együttműködésre szükség van „a nemkívánatos stratégiai függőségek csökkentéséhez”.

Emellett más országok piactorzító intézkedései ellen könnyebbé teszik adatok megosztását egymás között, és itt kifejezetten meg is nevezik Kínát.

Arra, hogy az EU és az USA a verseny mellett miért próbál összefogni, a washingtoni találkozó másik nagy témája adta meg az egyik lehetséges választ: Ursula von der Leyen többek között Ukrajna támogatásáról és az Oroszország elleni lépésekről is egyeztetett Joe Bidennel.

„Putyin azt hitte, megoszthat minket, de most egységesebbek vagyunk, mint valaha”

– igyekszik hirdetni a találkozóról kiadott közlemény, az Egyesült Államokból behozott cseppfolyós földgáz duplázásával, az Ukrajnának adott közös segítséggel, valamint az összehangolt orosz szankciókkal példálózva.

(A tiszta energiára átállás egyik legfontosabb iparágát jelentő akkumulátorgyártás magyarországi kilátásaival, körülményeivel és hatásaival nemrég külön cikksorozatban foglalkoztunk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!