Uniós jóváhagyással több mint 2300 milliárd forinttal növelik a céges támogatásokat

2023. március 10. – 17:02

Uniós jóváhagyással több mint 2300 milliárd forinttal növelik a céges támogatásokat
Az Európai Bizottság épülete – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta, hogy a magyar kormány módosítson két, már működő támogatási programot és emelje a költségvetésüket összesen közel 6,2 milliárd euróval (több mint 2300 milliárd forinttal). Az uniós testület az állami támogatásokra vonatkozó, Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatti ideiglenes válságkeret alapján hagyta jóvá a változtatásokat.

Nem uniós, hanem magyar költségvetési támogatásokról van szó. A bizottsági jóváhagyásra azért van szükség, mert a testületnek közös szabályok alapján kell felügyelnie, hogy a tagállamok ne egymás kárára öntsék a saját gazdaságukba a pénzt és gyengítsék a közös piacot.

Az uniós kvázi-kormány arra jutott, hogy a kért módosítások szükségesek, megfelelőek és arányosak. Az első programban több különböző módszerrel, közvetlen támogatások mellett például adókedvezményekkel segítenek cégeknek. Ennél a kormány közel 2,2 milliárd euróval (több mint 820 milliárd forinttal) növeli a kiosztható összeget, kijelöl négy további engedélyező hatóságot és új nemzeti jogalapot ad a támogatáshoz. A második programnál Magyarország azt jelentette be az uniós testületnek, hogy négymilliárd euróval (több mint 1500 milliárd forinttal) növeli a kedvezményes kamatozású kölcsönöket.

Épp most lazítanak tovább a rendszeren

Az Európai Bizottság egy hónappal az orosz invázió kezdete után, 2022 márciusában fogadta el a válságkeretet, hogy lazítson az állami támogatások szabályain. Ezt épp csütörtökön módosította, hogy felpörgesse a saját zöld iparát, a tagállamok könnyebben és hosszabb ideig segíthessenek. Az intézkedés az uniós testület egyik válasza arra, hogy az USA is erősíti a saját zöld cégeit. Ursula von der Leyen bizottsági elnök péntek késő délután utazik Washingtonba, hogy tárgyaljon a témáról Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével. (Az EU és USA konfliktusáról bővebben ebben a cikkünkben irtunk.)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!