NYT: A Pentagon nem akar közreműködni az orosz háborús bűnösök felelősségre vonásában

2023. március 9. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az Egyesült Államok a nyilvánosság előtt rendszeresen az Ukrajnában háborús bűnöket elkövető oroszok felelősségre vonását ígéri, addig az amerikai védelmi minisztérium hírszerzési adatai visszatartásával hátráltatja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) orosz háborús bűnök feltárására irányuló tényleges erőfeszítéseit.

Ez a fő megállapítása a New York Times kedd esti cikkének, mely szerint a Pentagon azért utasítja vissza a nyomozást segítő információk átadását, mivel vezetői attól tartanak, hogy ha az Egyesült Államok részt vesz az igazságszolgáltatás folyamatában, akkor hallgatólagosan elfogad olyan nemzetközi jogelveket, melyekre hivatkozva „az USA ellenségei” később amerikai katonák elleni büntetőeljárást kezdeményezhetnek. Az amerikai hadügyminisztérium döntésével konfliktusba keveredett az igazságügyi és a külügyi tárcával, melyek már több alkalommal jelezték, hogy az USA részt kíván venni a Nemzetközi Büntetőbíróságnak az invázió után a civil infrastruktúra elleni támadások, az ukrán lakosság tömeges elhurcolása, illetve egyes atrocitások ügyeiben indított vizsgálataiban. A konfliktust a lap információi szerint egyelőre az adminisztráció feje, Joe Biden elnök nem simította el.

A Pentagon precedensektől való ódzkodása bizonyos szempontból túlbiztosításnak tűnik, hiszen az ICC csak olyan országok állampolgárai felett bír joghatósággal, melyek aláírták a szervezet alapokmányának számító Római Statútumokat. Márpedig annak ellenére, hogy az USA a Clinton-adminisztráció alatt tevékenyen hozzájárul a háborús bűncselekmények, népirtások és más efféle bűncselekmények büntetésének nemzetközi jogi kereteit meghatározó dokumentum kidolgozásához, a 2001-ben hivatalba lépett George W. Bush visszavonta az USA aláírását, és a republikánus kormányok azóta is sokat kritizálják az ICC tevékenységét (főleg, amikor az amerikai katonák szennyesének előtúrásával fenyeget); a Trump-kormányzat a testület egyes tagjait szankciókkal sújtotta, miután 2020 elején elkezdték feltárni az Afganisztánban a különböző felek által elkövetett háborús bűnöket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!