Háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek miatt indít vizsgálatot a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

2022. február 28. – 22:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze nyomozati eljárás megindítását javasolja a potenciális ukrajnai háborús bűncselekményekkel és emberiesség elleni bűnökkel kapcsolatban. Karim Khan főügyész ezt a lehető leggyorsabban el akarja indítani. Bejelentése szerint alapos ok van azt gondolni, hogy háborús bűncselekményeket és emberiesség elleni bűnöket is elkövettek a 2014 óta tartó kelet-ukrajnai harcokban, de azt is vizsgálni kívánja, hogy a csütörtökön kitört orosz–ukrán háborúban követtek-e el ilyeneket bármelyik oldalon. Most gyűjtik össze a bizonyítékokat, ennek végén dönthetnek majd úgy, hogy ha megalapozott a gyanú, akkor konkrét gyanúsítottak ellen vádemelési javaslatot tesznek.

Ukrajna ugyan nem tagja az ICC-nek, de a Nemzetközi Büntetőbíróságnak így is joghatósága van az ország területén, mert azt 2014-ben az ukránok külön nyilatkozattal elfogadták. Mint a Guardian írja, ahhoz, hogy a vizsgálat elinduljon, vagy az ICC bírói testületének kell azt jóváhagynia, vagy valamelyik ICC-tagállamnak kell azt kezdeményeznie. Utóbbi gyorsabb lenne, és „lehetővé tenné, hogy aktív módon, azonnal elinduljon a független és objektív vizsgálat” – mondta Khan.

Rácz András biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok „egyszerűen hazudnak”, amikor azt mondják, hogy csak katonai célpontokat támadnak, „a valóságban nehéztüzérséggel lőnek lakónegyedeket”.

Korábban Litvánia javasolta az orosz–ukrán háborúban elkövetett potenciális háborús bűnök vizsgálatát. Több civil szervezet és a Bellingcat oknyomozó portál is gyűjti a lehetséges bizonyítékokat. Elsősorban Harkiv ostroma kapcsán látnak ilyeneket, ahol az orosz haderő a gyanú szerint nagy területen szóródó becsapódásokkal, rakéta-sorozatvetőkkel lőtt lakónegyedeket és kertvárosokat, sőt becsapódás előtt szétszóródó kazettás lőszereket is használtak lakónegyedek közelében. A kazettás bombák tiltását több mint száz ország aláírta, de Oroszország és Ukrajna nincs köztük, mindkét félnek vannak kazettás bombái. Oroszország független jelentések szerint a 2014 óta tartó donbaszi harcokban és Szíriában is használt kazettás bombákat.

A gyanú szerint itt is kazettás bombák robbannak, száz méterre egy gyermekkórháztól:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!