Az ukránok és az oroszok szerint is bevetettek Kinzsal hiperszonikus rakétákat az orosz erők csütörtökön

2023. március 9. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Legkevesebb kilenc ember halt a csütörtökön Ukrajnát ért orosz támadásokban, amelyekben az orosz és ukrán nyilatkozatok szerint a Kinzsal hiperszonikus rakétát is bevetették.

Az ukránok szerint összesen 81 rakétával támadtak az oroszok csütörtökön, ezek között hat Kh–47M2 Kinzsal volt. Később Igor Konasenkov, az orosz külügyminisztérium szóvivője is azt mondta, hogy bevetették a hiperszonikus rakétát is. A magyarul Tőrként nevezhető Kinzsalt itt mutattuk be részletesebben.

Putyin büszkeségéről, a Kinzsal bevetéséről tavaly márciusban számolt be az orosz védelmi minisztérium, a kifejezetten modernnek mondható haditechnikai eszközt akkor Nyugat-Ukrajnában, a magyar határtól mintegy 250 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszk közelében, a Deljatin településen található földalatti katonai lőszerraktár ellen használták. Később arról szóltak a hírek, hogy valami nagyon nem stimmelt az orosz hiperszonikus rakéta bevetése körül.

Az orosz rakétacsapásokban megsemmisült épület Lviv közelében 2023. március 9-én – Fotó: Pavlo Palamarchuk / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Az orosz rakétacsapásokban megsemmisült épület Lviv közelében 2023. március 9-én – Fotó: Pavlo Palamarchuk / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

A Kinzsal ellen hatástalan az ukrán légvédelem, de a közleményük szerint összesen 42 rakétát és négy drónt semmisítettek meg. Az ukrán légierő egyik szóvivője azt mondta, hogy az oroszok először vetettek be annyi különböző típusú rakétát egy adott támadássorozatban, mint csütörtökön.

Ukrajna-szerte rakétákat lőtt ki Oroszország az éjjel. Kijevben ketten megsérültek, a lakosság 15 százalékánál megszűnt az áramellátás, Lvivben öt ember meghalt a támadásokban, amelyek érintették az északi Harkivot, a délen található Odesszát és a nyugaton lévő Zsitomir városát is. Egy időre az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű áramellátása is megszakadt, de aztán visszakapcsolták az ukrán hálózazatra. (BBC, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!