Március 9-én folytatódnak a török–svéd–finn NATO-csatlakozási tárgyalások

2023. február 27. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Március 9-én folytatódnak a tárgyalások Törökország, Svédország és Finnország között a két ország NATO-csatlakozásáról – jelentette be hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. Az MTI azt írja, hogy a török külügyminiszter közölte, hogy Ankara szerint Svédország egyetlen megfelelő lépést sem tett a török elvárások teljesítése érdekében, és enélkül a török kormány nem tud rábólintani Svédország NATO-csatlakozására.

Svédország és Finnország még 2022. június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország, köztük Magyarország támogatása is kell. Szeptember végéig 28 ország már jóváhagyta a csatlakozási kérelmüket, így jelenleg két ország van, amelyik ezt még nem tette meg: Magyarország és Törökország.

Svédország NATO-csatlakozásáról folytatott tárgyalások az után akadtak el, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök kijelentette: Stockholm nem számíthat Ankara támogatására, miután Svédországban egy tüntetésen a török elnököt mintázó bábut akasztottak fel, egy másik megmozduláson pedig egy dán szélsőjobboldali aktivista elégette a Korán egy példányát.

A török kormány hivatalos álláspontja szerint Svédország olyan embereket „bújtat”, akik kapcsolatban állhatnak a terrorszervezetként számontartott Kurd Munkáspárttal és az Egyesült Államokban élő török hitszónok, Fethullah Gülen vallási csoportjával, amelyet a török vezetés államellenes szervezkedéssel vádol.

Magyarország fél éve nem ratifikálja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, elvi alapon támogatni kell, és erre kérte is a Fidesz-frakciót, de a balatonfüredi frakcióülésen vita alakult ki a kérdésben, ezért parlamenti tárgyalódelegációt küldenek a két országba.

„Magunk között mondva, a képviselők nem teljesen lelkesek. Van, aki azt gondolja, váltsunk már pár szót a derék finnekkel és svédekkel, mert az mégsem járja, hogy a két ország segítséget kér tőlünk, közben gátlástalanul nyilvánvaló hazugságot terjesztenek Magyarországról, például arról, hogy itt nincs demokrácia vagy jogállamiság” – mondta Orbán a rádióban.

December közepén a finn külügyminiszter arról beszélt, „Magyarország megígérte, hogy 2023 februárjának elején ratifikálja Finnország és Svédország NATO-belépését”. Azonban a magyar országgyűlés februárban nem foglalkozott a kérdéssel. Várhatóan a tavaszi ülésszak harmadik ülésnapján, március 1-jén kezdi tárgyalni Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmének támogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!