Szijjártó a Ria Novosztyinak: Kilenc orosz üzletember levételét kértük a szankciós listáról

2023. február 24. – 17:05

frissítve

Szijjártó a Ria Novosztyinak: Kilenc orosz üzletember levételét kértük a szankciós listáról
Szijjártó Péter magyar és Szergej Larov orosz külügyminiszter 2022. július 21-én egy moszkvai találkozón – Fotó: Handout / Russian Foreign Ministry / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc orosz üzletembert szedetne le Magyarország a szankciós listákról – mondta Szijjártó Péter a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek. A külügyminiszter szerint több közép-ázsiai országból, a türk államokból is jelezték Budapest felé, hogy ez a kilenc üzletember fontos befektetésekbe kezdene ezekben az országokban, és nem értik, miért nem dolgozhatnak velük. Az érintettek nem a kormány képviselői, hanem üzleti körökből valók.

„Ezért gondoltuk azt, hogy ha nincs jogi alapja, amiért felkerültek, akkor jó lenne, ha lekerülnének a szankciós listáról”

– mondta Szijjártó.

Azt mondta, hogy „megszenvedtük a kommunista rezsimet, és tudjuk, milyen az, amikor a gyerekeket büntetik azért, amit a szüleik tettek vagy nem tettek. Nem gondoljuk, hogy ezeknek az időknek vissza kéne térniük”. Nem érti például, hogy miért került fel a listára egy volt Formula–1-es versenyző, csak mert gyanítják az apjáról, hogy az orosz kormányhoz köthető. Nem említi név szerint, de elképzelhető, hogy a Haas volt versenyzőjére, Nyikita Mazepinre gondol, akinek apja Vlagyimir Putyin belső körének tagja. Szijjártó szerint erős jogi alapra van szükség a szankcióhoz, így ha valakinél ez nem teljesül, akkor az nem elég a magyar kormány számára.

Azt mondta, hogy a tizedik szankciós csomag tárgyalásakor megpróbáltak levetetni néhány nevet a listáról, de nem sikerült. Néhány napja mi is írtuk, hogy a magyar kormány a szankciós listán lévő orosz oligarchákért harcolt. Ma folytatódik a csomag megtárgyalása.

A Ria Novosztyi azt írja, hogy 1386 orosz magánszemély és 171 orosz szervezet szerepel a listán, de az orosz kormány többször kijelentette, hogy megbirkóznak a nyugati nyomással. Az biztos, hogy sem Oroszország, sem Európa nem rokkant bele a háborúba, a fejlődő országok viszont helyzete viszont nem túl jó. Az igazi vesztes viszont egyértelműen az oroszok által lerohant Ukrajna, ahol a legóvatosabb becslések szerint is sok ezer civil vesztette életét, közülük sokan brutális tömeggyilkosságokban, a lakosság negyede, mintegy 13 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, közülük 8 millióan az országot is a harcok miatt, a GDP-je pedig 30 százalékkal csökkent.

Az MTI azt írja, hogy Szijjártó Péter pénteken New Yorkban is arról beszélt, hogy az Európán kívüli országok döntő többségének körében nem arat nagy tetszést a szankciós politika. Szerinte ezek az országok nem értik, miért akarna Európa regionális háborúból globálisat csinálni. Megerősítette a kormány álláspontját, hogy fegyverszünetre van szükség, a feleknek le kell ülniük tárgyalni – bár a magyar állami hírügynökség alapján az oroszok mellett nem az ukránokat nevezte meg fontos tárgyalófélnek, hanem az amerikaiakat és a NATO-t. Pedig jelenleg Oroszország Ukrajnát támadja.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!