Megszakította az orosz nagykövet az Ukrajnáért tartott egyperces csendet az ENSZ ülésén

2023. február 24. – 07:07

frissítve

Megszakította az orosz nagykövet az Ukrajnáért tartott egyperces csendet az ENSZ ülésén
Ukrán nemzeti lobogó Harkivban, a regionális közigazgatás épülete előtt 2023. február 24-én – Fotó: Sergey Bobok / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrália további drónokat küld Ukrajnának, hogy segítse az Oroszország elleni harcokat, ezen kívül Ausztrália 90 orosz magánszemély és 40 vállalat ellen vezet be pénzügyi szankciókat – jelentette be az ausztrál kormány pénteken, írja az MTI.

A szankciók célpontjai közé tartoznak azok az orosz miniszterek, akik az energetikai, a nyersanyag- és az ipari ágazatokat irányítják, ezenkívül a védelmi szektor kulcsszereplői, köztük a Kalasnyikov vállalat, a Tupoljev repülőgépgyártó és egy tengeralattjárókat fejlesztő cég. „Ukrajna melletti kiállásunk töretlen” – monda Anthony Albanese miniszterelnök pénteken.

Az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta Ausztrália körülbelül 500 millió ausztrál dollárnyi katonai támogatást adott Ukrajnának. Katonákat küldött Nagy-Britanniába, hogy ukrán csapatok kiképzését segítsék, ezenkívül több mint ezer orosz magánszemély és vállalat ellen vezetett be büntetőintézkedéseket.

Az ENSZ-ben sokkal erősebb az ukrajnai béke támogatottsága, mint az Európai Unióban, ahol azonnal az oroszok pártfogójaként tüntetik fel azt, aki a diplomáciai rendezés fontosságáról beszél – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, miután António Guterres ENSZ-főtitkárral találkozott, írja az MTI.

„Ez nem egy futballmeccs, hogy itt szurkolni kelljen valamelyik oldalnak, ennek a háborúnak nincsen és nem is lesz győztese, ennek a háborúnak csak vesztesei vannak, ez a háború csak károkat okoz, és minél tovább tart ez a háború, annál nagyobb károkat okoz és annál több vesztes lesz” – mondta a külügyminiszter. Szerinte az Európán kívüli világ képviselői nem igazán értik, hogy Európa vagy legalábbis egyes európai országok vagy egyes európai szereplők miért akarnak globális háborút csinálni ebből a számukra regionálisnak tűnő háborúból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ukrajnai háború miatti rendkívüli ülésén New Yorkban 2023. február 23-án – KKM / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ukrajnai háború miatti rendkívüli ülésén New Yorkban 2023. február 23-án – KKM / MTI

Szerinte a diplomáciai rendezés csakis akkor lehetséges, ha az egymással közvetlenül vagy közvetve szembenálló felek hajlandók lesznek tárgyalni. Azt mondta: az ENSZ-nél jobb kommunikációs csatorna nem létezhet, hiszen épp azért hozták létre a világszervezetet, hogy az egymással akár háborúban vagy ellenséges viszonyban lévő országok is beszélni tudjanak egymással. A miniszter szerint az ENSZ-nek itt be kellene töltenie végre a történelem által ráruházott szerepet.

Szijjártó Péter a António Guterres mellett megbeszélést tartott Rosemary DiCarlóval, az ENSZ politikai ügyekért és békeépítésért felelős főtitkár-helyettesével, illetve az albán, a georgiai, a guatemalai, az észak-macedón és a japán külügyminiszterrel – áll a közleményben.

„A világ mindannyiunk számára megváltozott, hiszen szemtanúi vagyunk a kegyetlenségnek, az igazságtalanságnak, a nemzetközi jog durva megsértésének, a terrornak, az emberi jogok figyelmen kívül hagyásának és a háborús bűnöknek, amelyeket egy évvel később még mindig elkövetnek a szuverén Ukrajna területén”

– írta a több európai lapban is megjelenő nyílt levelében Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Parlament elnöke szerint az ukránok a legbátrabb példái egy olyan népnek, amely minden elvárást felülmúlva küzd. A teljes levél itt olvasható.

Kína ismertette béketervét, amelyeknek a pontjai a következők:

  • Minden ország szuverenitását tiszteletben kell tartani.
  • Egy ország nem védheti meg a biztonságát, ha más ország biztonsága sérül miatta.
  • A regionális biztonság nem garantálható a katonai blokkok megerősítésével és bővítésével.
  • Tűzszünetet kell elrendleni és abba kell hagyni a harcot, meg kell akadályozni, hogy az ukrajnai válság tovább súlyosbodjon.
  • Fokozatosan kell előmozdítani a békét, a cél a teljes tűzszünet.
  • A párbeszéd és a tárgyalás az egyetlen járható út a válság megoldására.
  • Az atomerőművek biztonságát fenn kell tartani, a nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadások ellen fel kell lépni.
  • Atomfegyvereket nem lehet használni, és nukleáris háborút nem lehet kezdeni.
  • Meg kell akadályozni az atomfegyver elterjedését, hogy elkerüljük a nukleáris válságot.
  • Ellenezni kell a biológiai és vegyi fegyverek fejlesztését, használatát minden országban.
  • Ellenezni kell minden olyan egyoldalú szankciót, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem engedélyezett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború kitörésének egyéves évfordulóján a Telegramon azt írta:

„Február 24-én több millióan döntöttünk. Nem fehér zászló, hanem kék és sárga zászló. Nem menekülni, hanem szembefordulni. Szembenézni az ellenséggel. Ellenállás és küzdelem.”

Szerinte az elmúlt év a fájdalom, a bánat, a hit és az egység éve volt. A most következő év pedig a győzelmük éve lesz. „Túléltük a teljes körű háború első napját. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell” – mondta a Twitteren is közzétett videóüzenetében. Kijelentette: az ukránok legyőzhetetlennek bizonyultak „a fájdalom, a bánat, a hit és az egység évében”.

Tudjuk, hogy 2023 a győzelmünk éve lesz

– mondta az ukrán elnök.

(Guardian, MTI)

Ukrajna reagált arra, hogy Kína kiadta a háború befejezéséről szóló állásfoglalását, szerintük ez „jó jel és annak a jele, hogy Kína részt kíván venni az ukrajnai háború megállítására irányuló globális erőfeszítésekben” – írja a Guardian.

Ukrajna azt kérte, hogy Kína nyújtson több támogatást nekik, mondván: „Ukrajna szeretné Kínát a maga oldalán látni”. Szerintük jelenleg nem támogatják megfelelő mértékben Ukrajna erőfeszítéseit.

A hét elején Zelenszkij azt mondta, nem látta még Kína „béketervét”, de nyitott a kínai vezetőkkel való találkozásra.

  • Szijjártó szerint dolgoznak azon, hogy Orbán Kijevbe látogasson.
  • Ismét támadták az oroszok Vuhledart.
  • Putyin szerint Oroszország tovább fejleszti a nukleáris védelmi rendszerét.
  • Svédország és Finnország is Leopard 2 tankokat küld Ukrajnának.
  • A Wagner megkapta azt a lőszerszállítmányt, amiért régóta lobbizott.
  • Lengyelország tankcsapdákat állított fel Oroszországgal közös határán.
  • Nem sikerült megegyezni az Unió vezetőinek a tizedik szankciós csomagról a háború egyéves évfordulóján.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!