EP-elnök: Az ukránok a legbátrabb példái egy olyan népnek, amely minden elvárást felülmúlva küzd

2023. február 24. – 05:05

EP-elnök: Az ukránok a legbátrabb példái egy olyan népnek, amely minden elvárást felülmúlva küzd
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Roberta Metsola, az EP elnöke az Európai Parlamentben – Forrás: Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

Az általunk ismert világ 2022. február 24-én gyökeresen megváltozott. Azon a napon és azóta is minden nap ukrán családok millióinak élete törik össze. Sok embernek egyik percről a másikra mindent fel kellett adnia. Nyolcmillió ukrán – annyian, mint Magyarország lakosságának nyolcvan százaléka – volt kénytelen elhagyni otthonát, és az Európai Unióban keresett menedéket. Ezen kívül 6 millió ukránt országukon belül áttelepítettek.

A világ mindannyiunk számára megváltozott, hiszen szemtanúi vagyunk a kegyetlenségnek, az igazságtalanságnak, a nemzetközi jog durva megsértésének, a terrornak, az emberi jogok figyelmen kívül hagyásának és a háborús bűnöknek, amelyeket egy évvel később még mindig elkövetnek a szuverén Ukrajna területén.

Mi mindannyian békét akarunk. Különösképpen az ukránok. Az egész európai elképzelés a békére épül. A szabadság nélküli béke és az igazságosság nélküli béke azonban egyáltalán nem béke.

Az Európai Parlamentben két héttel ezelőtt tartott beszédében Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy Európát olyan kontinensnek tekinti, amely a szabályokon, az értékeken, az egyenlőségen és az igazságosságon alapul, és ahol Ukrajna
megkérdőjelezhetetlenül otthon van. Ezzel szemben a Kreml mindent megtesz azért, hogy az európai értékeket lerombolja, mondta.

Ezért állunk ki továbbra is Ukrajna mellett. Polgárainak sorsa ettől függ. Európa sorsa ettől függ. A béke ettől függ. A számtalan család mellett állunk, akik mindent elvesztettek. Támogatjuk az ukrán fegyveres erőket, amelyek a szabadságért, a demokráciáért és a szabályokon alapuló világrendért harcolnak. Kiállunk azokért, akik értünk küzdenek.

Ezért szólít fel az Európai Parlament egy olyan különleges törvényszék létrehozására, amely a háborús bűncselekményekért – olyan bűncselekményekért, amelyek nem évülnek el – felelős valamennyi személyt bíróság elé tudja állítani. Ezek olyan bűncselekmények, amelyek felett nem hunyhatunk szemet.

Ezért kell az Európai Uniónak szankciókat bevezetnie Oroszországgal, valamint a Vlagyimir Putyin illegális háborúját támogató személyekkel és szervezetekkel szemben, és ezért kell nyomást gyakorolnunk más országokra és magánvállalatokra,
amelyek továbbra is üzletelnek a Kremllel. Oroszországgal kapcsolatban nem tehetünk úgy, mintha minden a megszokott módon menne.

Előre tekintve az Európai Parlament meg akarja kezdeni a felszabadulás napjának megtervezését. Ukrajna uniós tagságának kidolgozását. Ez egy olyan cél, amelyhez minden tagjelölt országnak megvan a maga útja, de amelyről a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a tárgyalásokat. Az uniós tagság perspektívája nemcsak erkölcsileg és szimbolikusan segít, hanem akkor is, amikor eljön az idő a szabad Ukrajna újjáépítésére.

Nemcsak Ukrajna masszív fizikai újjáépítéséről van szó, hanem a közigazgatási és igazságszolgáltatási rendszerének újjáépítéséről is. Ehhez kemény munkára és nehéz reformokra lesz szükség. Változtatásokat és merész döntéseket kell hozni.

Az Európai Parlament és számos uniós program segíthet ebben. De ha van valami, amit az elmúlt év megmutatott, akkor az az, hogy az ukrán nép a legbátrabb, legkitartóbb és leglenyűgözőbb példája egy olyan népnek, amely minden elvárást felülmúlva küzd. Megérdemlik fenntartás nélküli támogatásunkat. Összetartozunk. Ukrajna Európa. Európa Ukrajna.

A több európai lapban is megjelenő nyílt levelet Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke írta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!