Politico: Orbán vétóval fenyeget, ha négy embert nem vesznek le az uniós szankciós listáról

2023. február 22. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor ismét azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza az Oroszországot sújtó uniós szankciók meghosszabbítását, mert négy személyt szeretne levetetni a szankcionáltak listájáról – írja a Politico szerda reggeli hírlevele három diplomatára hivatkozva.

A hírlevélből nem derül ki, hogy pontosan kiket mentene fel a szankciók alól a magyar miniszterelnök, de a február 18-i évértékelő beszédében már tett erre utalást. Akkor többek között arról beszélt:

„Fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal, sőt ezt tanácsoljuk az egész nyugati világnak, mert kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet, sem béketárgyalás.

Ezért nem járulunk hozzá, hogy papokat, egyházi vezetőket helyezzenek szankciós listákra; éppen elég baj, hogy ez megtörténhetett művészekkel és sportolókkal.”

Tavaly májusban a magyar kormány a hatodik európai uniós szankciócsomag vétójával fenyegetett, ha a csomagból nem veszik ki a Vlagyimir Putyin politikáját kiszolgáló, az Ukrajna invázióját következetesen támogató Kirill moszkvai pátriárkára kimondott büntetőintézkedéseket. Mivel az uniós döntésekhez a 27 tagállam konszenzusára van szükség, az uniós politikusok berzenkedése ellenére a Bizottságnak akkor engednie kellett a magyar követelésnek.

A február 9-i kormányinfón Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy „a kormány szerint nem szolgája a békét, ha egyházi vezetőket is büntetnek”. Hozzátette: „A szankciós listáknál érdemes szerinte minden egyes személyt megnézni, mert nincs kollektív bűnösség.”

A Politico cikke részletezi a kora reggeli hírlevélben jelzett információt. A lap diplomatákra hivatkozva azt írja, az EU nagyköveteinek keddi megbeszélésén, ahol a 10. szankciós csomagot vitatták meg, a balti államok és Lengyelország javaslatára felmerült, hogy az orosz oligarchák közvetlen családtagjaira és üzlettársaira is kiterjesszék a szankcióval sújtható magánszemélyek listáját – ezt azonban Magyarország ellenzi.

Az EU eddig több mint 1400 magánszemélyt szankcionált Oroszország ukrajnai tevékenységével kapcsolatban, a dokumentumtervezetek szerint a következő szankciós csomagban 96 névvel bővíthetik a listát. Ha azonban jóváhagynák, hogy az oligarchák családtagjai és olyan személyek is felkerülhessenek a szankciós listára, akik hasznot húznak az oligarchák tevékenységeiből, akár több ezer névvel bővülhetne a lista.

A Politico információi szerint a magyar kormány a keddi találkozón ellenezte a lista bővítését, sőt, a már meglévő listáról is levetetne négy magánszemélyt.

Az EU jelenlegi szabályai szerint a szankciókat hathavonta meg kell hosszabbítani. Magyarország ellenzi azt a – minden más ország által támogatott – javaslatot is, hogy hat helyett tizenkét hónap legyen a szankciók automatikus érvényességi ideje. Ez azt jelentené, hogy hat hónap helyett csak évente kellene felülvizsgálni a szankciós csomagokat, ez pedig „kevesebb lehetőséget adna Budapestnek a szankciók megtorpedózására és az uniós döntések kisiklatására” – írja a lap.

Magyarország ugyanis most pont a meghosszabbítási felülvizsgálatot használja ki nyomásgyakorlásra, és ragaszkodik ahhoz, hogy négy személyt töröljenek az EU meglévő szankciós listájáról, mielőtt hozzájárulna a meghosszabbításhoz.

A Politico információi szerint a magyar kormány főként az atomiparban érintett személyek szankcionálását ellenzi. Egy meg nem nevezett magyar tisztviselő ezzel szemben azt mondta, a kormánynak csak a meghosszabbítás időtartamával és nem a lista tartalmával van gondja. A balti államok és Lengyelország javaslatáról pedig azt mondta, „ez nem része a 10. csomagnak”.

A 10. szankciós csomagot csak akkor fogadhatja el az EU, ha az összes tagország elfogadja azt, így azt akár egy ország is vétózhatja, akkor is, ha a többi 26 tagállam támogatná. A Politico szerint EU még az ukrajnai orosz invázió pénteki, egyéves évfordulója előtt el akarja fogadni a 10. szankciócsomagot.

Az EU nagykövetei szerda délután újból tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megvitassák a következő szankciós csomag részleteit, és felülvizsgálják a korábbi szankciós csomagokban tiltólistára tett orosz, ukrán és belarusz személyek listáját is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!