Zelenszkij bizalmasa szerint csak idő kérdése, hogy Ukrajna megkapja a kért F-16-os vadászbombázókat

2023. február 7. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Csak idő kérdése, hogy Ukrajna megkapja a kért F-16-os vadászbombázókat, de addig sajnos még rengeteg ember hal meg az ország függetlenségének védelmében.

– jelentette ki magabiztosan Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. Az elnököt védelmi intézkedéseit koordináló testület vezetője a CNN-nek adott interjújában (amit több részre bontva rejtettek el a csatorna hírfolyamában) azt állította, Ukrajna az F-16-osok érkezésétől függetlenül rendelkezik olyan fegyverekkel, amelyek képesek csapást mérni „nem csak az ideiglenesen megszállt ukrán területeken lévő orosz erőkre, hanem Oroszországra is”

Ahogy arra a CNN is emlékeztetett, az Ukrajnát fegyverrel ellátó nyugati országok megtiltották pártfogoltjuknak, hogy Oroszország területén is csapást mérjen az általuk biztosított fegyverekkel, hogy így kerüljék el az eszkalációt (mondjuk Moszkva a konfliktust így is következetesen a NATO Oroszország elleni agressziójaként tálalja). Ukrajna ráadásul a háború alatt többször is végrehajthatott Oroszország területén szabotázsakciókat és támadásokat, ezekért azonban egyszer sem ismerte el nyilvánosan a felelősségét, így értelemszerűen az sem derült ki, hogy nyugati fegyvereket bevetettek-e orosz területen.

Ukrajna évek óta tartó, az orosz invázióval felgyorsult felfegyverzésének legújabb szakaszában a nyugati szövetségesek korszerű harckocsik szállítására tettek ígéretet, Kijev azonban a tervezett felszabadító offenzívák légitámogatására vadászbombázókat is kér. Az F-16-os a legtöbbet kért-követelt típus (a szlovák és lengyel elfekvő Mig-29-esek mellett), mely annak ellenére, hogy már egy fél évszázados konstrukció, ma is számos ország légierejében teljesít szolgálatot, Szlovákia és Horvátország is 2018-ban adott le rendelést az F-16-os korszerűsített exportváltozatára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!