Bécsi terrortámadás: hatból négy vádlottat elítéltek bűnrészesség miatt

2023. február 2. – 05:46

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 13 órás tanácskozás után, szerda éjjel döntést hozott a bécsi ún. terrorperben a bécsi tartományi bíróság: hatból négy vádlottat elítéltek, kettőt felmentettek. A döntés nem jogerős, írja a Kurier.

2020 novemberében egy észak-macedóniai albán családból származó helyi férfi, Kujtim Fejzulai megölt négy embert és további huszonhármat megsebesített. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

A négy férfira bűnrészesség miatt szabtak ki elmarasztaló ítéletet: azzal vádolták őket és további két, felmentett férfit, hogy segítettek Kujtim Fejzulainak. A felmentett férfiakat a gyilkosságban való bűnrészességben nem találták bűnösnek, de más, kisebb kisebb terrorcselekmények miatt elítélték őket, írja a BBC.

Elmarasztaló ítéletet szabtak ki a 28 éves Heydayatollah Z.-re, akinek a DNS-ét megtalálták a Kalasnyikovon, és aki több hétig Fejzulai lakásában lakott. Burak K.-t is elítélték: ő 24 éves, és órákkal a támadás előtt meglátogatta a támadót. Adam M. elismerte, hogy 500 euróért adott el egy fegyvert, de tagadta, hogy tudta volna, mit tervez vele az elkövető. A 22 éves Ishaq F. korábban egyszerre ült Fejzulaival, és tudott arról, hogy a férfi a támadásról fantáziált.

A történtek után az osztrák terrorelhárítás erős bírálatot kapott, amiért nem volt elég körültekintő Fejzulaival, miközben figyelmeztették őket a veszélyre. A támadást követően az országban terrorellenes törvényben engedélyezték a fokozott megfigyelést, és bevezették a „vallási indíttatású bűncselekmények” tételt.

A terrortámadás másnapján készült helyszíni videóriportunkat itt nézhetik meg:

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!