Megelőző jelleggel tartanák fogva a terrorista gyanús személyeket Ausztriában

2020. november 11. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák kormány preventív jellegű fogva tartást tervez alkalmazni a terrorizmussal megvádolt személyek esetében, akik nem adják fel szélsőséges nézeteiket – mondta Sebastian Kurz kancellár szerdán, írja az MTI.

„Ha a mentális problémákkal küzdő bűnelkövetőket egy életre bezárhatják, ha veszélyt jelentenek, akkor a veszélyt jelentő terroristákat is élethosszig bezárva lehet tartani” – mondta sajtótájékoztatóján Kurz több mint egy héttel a négy halálos áldozatot követelő bécsi merénylet után.

A terrorizmus szempontjából kockázatot jelentő egykori elítélteknek elektronikus nyomkövetőt kell hordaniuk a szövegezésre váró jogszabály tervezete szerint. A konzervatív-zöld kormánykoalíció azt is lehetővé kívánja tenni, hogy a hatóságok megfoszthassák osztrák állampolgárságuktól és jogosítványuktól a lehetséges terrorista támadókat. Emellett létrehoznának egy központi jegyzéket, amelybe minden imámnak regisztráltatnia kellene magát, valamint egyszerűsítenék a „politikai iszlám” elleni fellépést is.

Sebastian Kurz osztrák kancellár 2020. november 10-én, Párizsban – Fotó: Michel Euler / POOL / AFP
Sebastian Kurz osztrák kancellár 2020. november 10-én, Párizsban – Fotó: Michel Euler / POOL / AFP

Sebastian Kurz leszögezte, hogy az intézkedéscsomag nem az országban élő mintegy 700 ezer muszlim ellen irányul, hanem csak a szélsőségesek ellen.

Werner Kogler alkancellár szerint a tervezett új törvények a terror minden formájára vonatkoznak, ide értve a neonácikat is. Egyes szakértők kételyüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy egy határozatlan idejű őrizetben tartásról szóló jogszabály összhangban lenne az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

November 2-án egy észak-macedóniai albán családból származó osztrák férfi, Kujtim Fejzulai négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A 20 éves, észak-macedóniai állampolgársággal is rendelkező férfit decemberben feltételesen szabadon engedték, miután vádat emeltek ellene amiatt, hogy megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz Szíriában. A szabadon bocsátás feltétele az volt, hogy Fejzulai rendszeresen találkozzon egy úgynevezett deradikalizációs konzulenssel, aminek eleget tett.

Az osztrák kormányra nyomás nehezedik amiatt, hogy kiderült: az osztrák hírszerzés tudott arról, hogy Fejzulai Németországból és Svájcból érkezett radikális iszlamistákkal találkozott júliusban, ám nem cselekedett. A hírszerző szerv ezenkívül információhoz jutott arról is, hogy a férfi lőszert próbált vásárolni Szlovákiában, szintén júliusban.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!