Újabb házkutatást tartott az FBI Joe Biden otthonában

2023. február 1. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az FBI szerdán házkutatást tartott Joe Biden amerikai elnök Rehoboth Beach-i otthonában, mivel megkezdődik a titkosított kormányzati dokumentumok kezelésével kapcsolatos különleges ügyészi vizsgálat – írja a CNN.

„A mai napon az elnök teljes támogatásával és együttműködésével az igazságügyi minisztérium tervezett házkutatást tart az elnök Delaware állambeli, Rehoboth Beach-i otthonában. A házkutatás egy újabb lépés az igazságügyi minisztérium alapos vizsgálatában, amelyet továbbra is teljes mértékben támogatunk és elősegítünk” – írta Biden ügyvédje, Bob Bauer egy nyilatkozatban, és közölte, hogy a házkutatás befejezése után további információkat fognak közölni.

A tengerparti villánál tartózkodó tudósítók szerint a délelőtt folyamán fekete autók érkeztek az otthonhoz. Az egyelőre nem volt világos, hogy az FBI emberei találtak-e titkosított dokumentumokat a házban.

Az igazságügyi minisztérium korábban már átkutatta Biden másik, Wilmingtonban lévő otthonát és egy általa használt irodahelyiséget. Az elnök ügyvédje szerint ezeken a helyeken több olyan aktát is találtak, amelyek titkos iratokat tartalmaztak. Az iratok egy része az 1973 és 2009 közötti időszakból származik, amikor Biden szenátor volt Delaware-ben, másik részük pedig azokból az évekből, amikor Barack Obama alelnöke volt.

Robert Hur különleges ügyész azt vizsgálja, hogy a jelenlegi elnök és csapata megfelelően kezelték-e az Obama-adminisztráció idején keletkezett iratokat. Joe Biden álláspontja szerint az otthonában és egykori irodájában megtalált iratok utólag jelentéktelennek bizonyultak, és nem bánja, hogy a félidei választások előtt nem hozta nyilvánosságra az iratok felfedezését. Korábban azt nyilatkozta: meglepődött azon, hogy minősített iratok kerültek elő az irodából, amit még elnöksége előtt használt, egyben reméli, hogy hamarosan lezárul a vizsgálat. Mindenesetre az ügy nem jött jól politikailag Bidennek, akinek népszerűsége mostanában kezdett javulni.

Az eset párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump volt amerikai elnök ellen is vizsgálat folyik egy hasonló, de súlyosabb ügyben. Trump ugyanis több ezer, köztük sok bizalmas, titkos és szigorúan titkos iratot tartott magánál, és ezek egy része atomtitkokat is tartalmazhatott. A papírokat nem is állt szándékában visszaadni, azután derült ki az egész, hogy az FBI házkutatást tartott Trump floridai birtokán. Trump ezután végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, melyekben több mint 100 minősített dokumentum volt.

A mindenkori amerikai elnöknek hivatali ideje lejártával kötelessége átadni a birtokában lévő dokumentumokat a levéltárnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!