Moszkvának dolgozott a férfi, aki miatt a törökök összevesztek a svédekkel

2023. január 27. – 06:44

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz propagandaoldalnak is dolgozott az a férfi, aki kitalálta a svédországi Korán-égetést, írja a Hvg.hu a finn Helsingin Sanomat nevű újságra hivatkozva. Felvetődik, hogy Moszkva állhat a hátterében annak a stockholmi provokációnak, amin a skandináv ország NATO-csatlakozása múlhat.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn beszélt arról, hogy Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását, mert a skandináv ország „nem tartja tiszteletben Törökország és a muszlimok vallási érzéseit”. Szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében a radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán–svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

A muszlimok szent könyvét elégető dán–svéd kettős állampolgár, Rasmus Paludan azonban nem saját ötlettől vezérelve csinálta ezt, hanem egy Chang Frick nevű svéd újságíró tanácsára – írja a finn lap. Frick korábban az orosz Russia Today médiahálózatához tartozó Ruptly munkatársa volt. Paludan azt is közölte, a Korán-égetéssel zajló demonstráció bejelentéséhez szükséges adminisztrációs díjat is Frick fizette ki neki, ezt a svéd újságíró is elismerte, ugyanakkor azt tagadta, hogy ő vette volna rá Paludant a Korán elégetésére.

A 39 éves Frick a Nyheter Idag nevű online portál főszerkesztője, és a bevándorlásellenes Svédországi Demokraták párt online csatornájának, a Riksnek is műsorvezetője. Korábban többször megfordult Moszkvában, és rendszeres szereplője volt az orosz propagandamédia műsorainak.

A mosolygós Rasmus Paludan, Koránnal a kezében – Fotó: Fredrik Sandberg
A mosolygós Rasmus Paludan, Koránnal a kezében – Fotó: Fredrik Sandberg

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Erdoğan szerint Svédországnak és Finnországnak körülbelül 130, a törökök által terroristának tartott embert kell kiutasítania vagy kiadnia Törökországnak ahhoz, hogy Ankara támogassa a NATO-csatlakozásukat.

Svédország és Finnország még 2022. június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakozna a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország támogatása kell. A két ország NATO-ba való felvételét a magyarok és a törökök kivételével már minden tagállam elfogadta. Kommunikációban a magyar kormány is helyesli ezt a lépést, de hivatalosan még nem írták alá a dolgot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!