Erdoğan: Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását

2023. január 23. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét – jelentette ki hétfőn Recep Tayyip Erdoğan. A török elnök szerint Stockholmnak maradéktalanul teljesítenie kell Törökországgal szembeni kötelezettségeit a terrorszervezetek elleni küzdelemben. „Ha a svéd hatóságok ennyire tiszteletben tartják a szabadságjogokat, akkor először tartsák tiszteletben Törökország és a muszlimok vallási érzéseit. Ha nem adják meg ezt a tiszteletet, akkor sajnos nem számíthatnak a támogatásunkra a NATO-csatlakozásuk ügyében” – mondta Erdogan, utalva a hétvégi eseményekre.

A stockholmi török nagykövetség közelében, fémkordonok védelmében és erős rendőri biztosítás mellett szombaton egy radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán-svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

„A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. Teljességgel elfogadhatatlan a szólásszabadság jegyében történt engedélyezése ennek az iszlámellenes támadásnak, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket” – közölte az incidens után a török külügyminisztérium.

Svédországnak és Finnországnak körülbelül 130 terroristát kell kiutasítania vagy kiadnia Törökországnak ahhoz, hogy Ankara támogassa a NATO-csatlakozásukat – közölte Recep Tayyip Erdoğan egy hete.

Január 11-én nagygyűlést tartottak Stockholmban a Törökországban terroristaként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt támogatására. Az akció során a résztvevők felakasztottak egy Erdoğanra emlékeztető bábut. Ez az eset, valamint az, hogy a svéd hatóságok megtagadták az esetben érintettek felkutatását, szintén éles reakciót váltott ki Ankarából.

Svédország és Finnország még június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország támogatása kell. A két ország NATO-ba való felvételét a magyarok és a törökök kivételével már minden tagállam elfogadta. Kommunikációban a magyar kormány is helyesli ezt a lépést, de hivatalosan még nem írták alá a dolgot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!