Erdoğan 130 terrorista kiadatását várja a svéd és a finn NATO-csatlakozás támogatásáért

2023. január 16. – 20:37

Másolás

Vágólapra másolva

Svédországnak és Finnországnak körülbelül 130 terroristát kell kiutasítania vagy kiadnia Törökországnak ahhoz, hogy Ankara támogassa a NATO-csatlakozásukat – közölte Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn.

Erdoğan azt mondta, különösen Svédországtól várja el, hogy hatékonyabban lépjen fel azok ellen a török részről terrorcselekménynek tartott esetek ellen, amelyek hátterében Ankara szerint főként a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd szakadár szervezet áll, amelyet Törökország mellett sok nyugati ország is terrorszervezetnek tart.

„Megmondtuk nekik, hogy ha nem adják át nekünk a terroristákat, mi sem tudjuk jóváhagyni NATO-csatlakozásukat a parlamentben” – mondta Erdoğan az Ulf Kristersson svéd kormányfővel novemberben tartott találkozóján elmondottakra utalva.

A török ratifikálást késleltetheti az is, hogy kurd tüntetők csütörtökön a török elnököt jelképező bábut lógattak fel Stockholmban. Ulf Kristersson akkor azt mondta, ezzel Svédország NATO-csatlakozását akarták megakadályozni. Az ügyben Törökország vizsgálatot indított, tiltakozásul pedig lemondta a svéd parlamenti házelnök ankarai látogatását; Andreas Norlen így a török helyett a finn fővárosba látogatott hétfőn.

„Hangsúlyoznunk kell, hogy Finnországban és Svédországban szólásszabadság van. Ezt nem tudjuk irányítani” – mondta Matti Vanhanen, Norlen finn kollégája közös sajtótájékoztatójukon. Pekka Haavisto finn külügyminiszter a YLE helyi rádióadónak hétfőn azt mondta, szerinte Ankara követelése a „terroristák” kiadatására a múlt hét eseményeire adott reakcióként fogható fel.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a hétvégén figyelmeztetett, hogy Törökországnak a közelgő választások miatt fogytán az ideje a NATO-csatlakozás jóváhagyására.

Törökországon kívül már csak egyetlen NATO-tagállam nem hagyta jóvá a svéd és a finn csatlakozási kérelmet: Magyarország. A magyar kormány elvileg támogatja a két ország csatlakozását, de a parlament legkorábban február végén kezdheti tárgyalni a kérelmüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!