Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter látogatását, Stockholmban Koránt égettek

2023. január 21. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Hulusi Akar török védelmi miniszter közölte, hogy lemondta svéd kollégája tervezett látogatását, miután a svéd hatóságok engedélyezték a stockholmi tüntetéseket – írja a Reuters.

„Ezen a ponton Pal Jonson svéd védelmi miniszter január 27-i törökországi látogatása értelmetlenné vált. Ezért lemondtuk a látogatást” – mondta Akar.

Jonson azt tervezte, hogy jövő héten látogat Ankarába török kollégája meghívására. Svédország azt reméli, hogy rá tudja bírni Törökországot a NATO-csatlakozási szándékának ratifikálására.

Finnország és Svédország 2022-ben háromoldalú megállapodást írt alá Törökországgal, amelynek az a célja, hogy megoldja Ankara kifogásait a két ország NATO-csatlakozásával szemben. A finnek és a svédek májusban kérelmezték a NATO-csatlakozást, válaszul arra, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Törökország azonban tiltakozott, és azzal vádolta a két országot, hogy fegyvereseket rejtegetnek például a törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspártból.

„Törökország időről időre megemlít olyan személyeket, akiket Svédországból szeretnének kiadatni. Ezeket a kérdéseket a svéd törvények szerint kezeljük” – mondta korábban Ulf Kristersson miniszterelnök.

Jonson látogatása azonban nem ezért hiúsult meg. Svédország engedélyezte, hogy Stockholmban Törökország elleni tüntetéseket szervezzenek, Erdogan török elnöknek pedig ez nem tetszett. „Elfogadhatatlan, hogy ne tegyenek lépéseket vagy ne reagáljanak ezekre (a tüntetésekre – a szerk.). Intézkedni kellett volna” – mondta Akar a török védelmi minisztérium közleménye szerint.

Pénteken Törökország beidézte a svéd nagykövetet, mivel a hatóságok engedélyével olyan tiltakozás zajlik, amelyben a muzulmán szent könyvet, a Koránt égetik el a stockholmi török nagykövetség közelében. A múlt héten kurd tüntetők egy Erdogant jelképező bábut lógattak fel a svéd fővárosban. Az ügyben Törökország vizsgálatot indított, és tiltakozásul lemondta Andreas Norlen svéd politikus ankarai látogatását.

A stockholmi török nagykövetség közelében, fémkordonok védelmében és erős rendőri biztosítás mellett szombaton egy radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán-svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

„A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. Teljességgel elfogadhatatlan a szólásszabadság jegyében történt engedélyezése ennek az iszlámellenes támadásnak, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket” – közölte a török külügyminisztérium.

Elhatárolódott a történtektől a svéd külügyminiszter is. „Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a szólásszabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a svéd kormány vagy én magam támogatnám a tüntetésen kifejtett nézeteket” – írta Twitter-üzenetében Tobias Billström.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!