Oroszország nem állítja helyre a mariupoli Azovszstalt

2023. január 24. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem állítja helyre az elfoglalt mariupolban található Azovsztal-gyárkomplexumot, amit tavasszal, heves harcok árán tudott megszerezni – írja a Meduza. Ezt Julia Maximova, az orosz építési minisztérium egyik intézetének igazgatója jelentette be.

Maximova szerint az 1930-as években, a szovjet tervgazdaságban volt értelme egy ilyen komplexumnak, de ma már nem éri meg felújítani, sőt, szinte lehetetlen. Úgy látja, hogy szükség van a régió gazdaságának felülvizsgálatára. Megérti, hogy nemcsak otthonokat kell építeni a gyakorlatilag földig rombolt Mariupolban, hanem munkahelyeket is kell teremtetni. A jövőt azonban nem a nehéziparban, hanem a mezőgazdaságban látja.

Egy kilőtt tank az Azovsztal romjai mellett 2022 novemberében – Fotó: Stringer / AFP
Egy kilőtt tank az Azovsztal romjai mellett 2022 novemberében – Fotó: Stringer / AFP

Nyáron az orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal a jövőben ipari vagy szabadidős központként fog üzemelni.

Az oroszok nagy erőkkel, hónapokon át ostromolták Mariupolt. Márciusban szétlőtték az óvóhelyként működő színházat, a mai napig nem tudni, hány civil halt meg a támadásban. Az oroszok szerint az ukránok magukra robbantották az épületet, és decemberben elkezdték elbontani a romokat – sokak szerint azért, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.

Az Azovsztal volt az ukrán erők utolsó erődje, hónapokig védték. Sok civil menekült a komplexumba. A védők végül megadták magukat, és sokan fogolycserék során már visszajutottak Ukrajnába.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!