Az oroszok hivatalosan megállapították, hogy az ukránok robbantották magukra a mariupoli színházat

2022. július 19. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Máig a háború legsúlyosabb civil áldozatokkal járó epizódjának számít a mariupoli színház márciusi lebombázása. A színházat óvóhelyként használták, a légicsapás nyomán több százan haltak meg – a pontos számot máig nem tudni. Az oroszok a kezdetek óta tagadták, hogy civil célpontokat támadnának, annak ellenére, hogy számtalan bizonyíték van ilyesmire, lakóépületek, kórházak, vasútállomások, iskolák estek áldozatul a tüzérségi és légicsapásoknak. A hivatalos orosz magyarázat ilyenkor általában az, hogy az ukránok használták álcaként, illetve élő pajzsként a civileket.

A mariupoli színház elleni támadás „hivatalos kivizsgálása” most ért véget, és a szakadár Donyecki Népköztársaság illetékese meg is osztotta az eredményt az orosz központi hírügynökséggel: az épületet maguk az ukránok robbantották fel belülről, és mindössze 14 halottja volt a robbantásnak. Külső támadásnak semmilyen nyomát nem találták.

Nemzetközi szervezetek rengeteg tárgyi bizonyítékot és szemtanúk vallomásait gyűjtötték össze még a város orosz kézre kerülése és szinte teljes elpusztítása előtt arról, hogy orosz légitámadás történt, és két, egyenként 500 kilós bombát dobtak a színházra. A támadást egyöntetűen háborús bűncselekményként kezeli a nyugati világ.

Fotó: Pavel Lisitsyn
Fotó: Pavel Lisitsyn

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!