Szijjártó az ENSZ BT-ülésén: Mindent meg kell tenni a béke helyreállítása érdekében

2022. július 19. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindent meg kell tennie a nemzetközi közösségnek az ukrajnai béke helyreállítása érdekében, ugyanis ez jelent egyedül megoldást a háború okozta problémákra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén.

Arról is beszélt, hogy bár a fegyveres konfliktus magas inflációt, energiaellátási bizonytalanságot okoz, sőt globális élelmezési válsággal fenyeget, annak legnagyobb vesztesei mégis az érintett, súlyos fizikai és mentális károkat szenvedő gyerekek, akiknek a teljes jövőjük veszélybe került.

Szijjártó szerint az utóbbi hónapokban több mint kétezer ukrajnai gyerek járt óvodába és iskolába Magyarországon, és ez a lehetőség a szeptemberben induló tanévben is biztosított lesz számukra. A kormány emellett vállalta 130 gyerek speciális orvosi ellátását, illetve ezer ösztöndíjas helyet kínált fel menekült diákok számára a magyarországi felsőoktatási intézményekben – sorolta. „A megoldás a háború által okozott problémákra egyetlen szóban összefoglalható, ez pedig a béke” – szögezte le a miniszter.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!