Az ukrán védelmi miniszterhelyettes és a főügyészhelyettes is távozik posztjáról

2023. január 24. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Folyton érkeznek azon fontos ukrán tisztségviselők nevei, akiket vagy menesztettek, vagy maguktól távoztak posztjukról.

Ukrajna főügyész-helyettese Olekszij Szimonenkot menesztették posztjáról – ezt az ukrán főügyészség közölte. Az indokokat nem részletezték, azonban Szimonenko elvileg a saját maga kérte, hogy menesszék.

Időközben Vjacseszlav Szapalov védelmi miniszter-helyettes is lemondott, ő korrupciós vádakra hivatkozva. Az ő távozása mögött konkrét, korábban már megismert eset áll: kétszeres-háromszoros áron élelmezhették az ukrán katonákat. Az élelmiszer-ellátásért Szapalov volt a felelős, azonban a távozó miniszterhelyettes alaptalannak nevezte a vádakat.

A védelmi minisztérium honlapján közzétett közlemény szerint Szapalov lemondása „méltó tett”, ami segít megőrizni a tárcába vetett bizalmat.

Az ukrán elnök több miniszter és vezető tisztségviselő menesztésére készül, miután több korrupciós vádak is nyilvánosságra került a napokban. Legutóbbi éjszakai beszédében Zelenszkij elmondta, hogy a változtatásokat mind felsőbb, mind alsóbb szinteken végrehajtják majd. Az elbocsátásokról szóló rendeleteket pedig már alá is írta.

(Reuters, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!