Kétszeres-háromszoros áron élelmezhetik az ukrán katonákat, vizsgálat indulhat az ukrán honvédelmi minisztériumnál

2023. január 23. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán honvédelmi minisztérium a reálishoz képest kétszeres-háromszoros áron vásárol élelmiszereket a fegyveres erők számára – állítja az ukrán ZN.ua hírportál.

A lap birtokába jutottak a 2022. december 23-án megkötött, összességében 13,16 milliárd hrivnyás (358 millió dolláros) keretszerződések, amelyekben rögzítették a Poltava, Szumi, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi megyékben állomásoztatott egységekhez eljuttatandó alapvető élelmiszerek árát.

A megállapodásban egyebek mellett egy tojás 17, egy kiló burgonya 22, egy kiló csirkecomb 120 hrivnyába kerül. Összehasonlításként: a kijevi Szilpo-diszkontokban a tojásért 7, a krumpliért 8-9, a csirkecombért 80 hrivnyát kérnek.

A szerződést az ukrán honvédelmi minisztérium nevében az állami beszerzési igazgatóság vezetője, Bohdan Hmelnickij írta alá. Hmelnickijt tavaly nyáron már meggyanúsították azzal, hogy 580 millió dollárt sikkasztott el a katonai felszerelések beszerzésekor.

A cikk megjelenése után Marjana Bezuhla, az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke bejelentette, hogy állami számvevőszéki ellenőrzés kezdődhet a honvédelmi minisztériumnál.

(ZN.ua, 444)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!