Börtönre ítélték a svéd testvérpárt, akik egy évtizeden át kémkedtek Oroszországnak

2023. január 19. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd bíróság börtönbüntetésre ítélte azt az iráni származású svéd testvérárt, akik egy évtizeden át, 2011 szeptembere és 2021 szeptembere között kémkedtek Oroszországnak. A két férfi ellen novemberben emeltek vádat, most született ítélet – írja a Guardian.

A 42 éves Peyman Kia életfogytiglani, míg öccse, a 35 éves Payam Kia kilenc év 10 hónapot kapott. Az életfogytiglani börtönbüntetés Svédországban általában legalább 20-25 év börtönt jelent.

Peyman és Payam Kia is együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val, és annak adatokat szolgáltatott. Esetük az ország egyik legsúlyosabb kémkedési ügyének számít. A két férfit még tavaly év végén tartóztatták le, azóta is őrizetben vannak.

Peyman Kiát a kémkedés mellett titkos adatok jogosulatlan kezelésével is vádolják. Amikor letartóztatták, a Svéd Élelmiszer Ügynökség biztonsági vezetője volt, de 2014 és 2015 között a svéd biztonsági szolgálatoknál és a hadseregnél is dolgozott. E két utóbbi helyről adott át adatokat az oroszoknak. A helyi média szerint Peyman Kia a titkosszolgálat egyik szigorúan titkos részlegében is szolgált, amely a külföldön tartózkodó svéd kémekkel foglalkozott..

Payam Kia az információ átadása és az azért járó fizetség felvétele miatt vette fel a kapcsolatot Oroszországgal és a GRU-val. A nyomozás során olyan Peymantól származó feljegyzéseket is találtak, amelyek titkosított üzenetekről és aranytranzakciókról szóltak.

Ítéletében a bíróság azt mondta, hogy „minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a testvérek együtt és egymással egyeztetve, engedély nélkül, Oroszország és a GRU javára információkat szereztek, továbbítottak és adtak át azzal a céllal, hogy Svédország biztonságának kárt okozzanak”.

Az életfogytiglani börtönbüntetésre vonatkozó ítélet indoklásában a bíróság azt mondta, hogy az idősebb testvér „teljes mértékben tisztában volt a káros hatásokkal – megszerezte és továbbította azokat az információkat Oroszországnak, amelyek a fő veszélyt jelentették Svédország biztonságára”.

Hozzátették, bár „nem lehetett teljes bizonyosságot szerezni arról, hogy mi történt”, a bíróság szerint a történtekről alkotott kép „kellően világos ahhoz, hogy a vádlottakat felelősségre lehessen vonni”.

A testvérek a zárt ajtók mögött zajló, titkos bizonyítékok alapján lefolytatott tárgyalás során végig tagadták, hogy bármi rosszat tettek volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!