A hatalmas gyémántvagyonról lemondva szerzetesnek állt egy nyolcéves indiai lány

2023. január 19. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

Több millió dolláros reménybeli vagyonról lemondva szerzetesnek állt egy nyolcéves indiai lány, Devanshi Sanghvi, aki már túl van az elefántháton vonulást is magába foglaló beavatási rítuson is.

Devanshi a gyémántkereskedelem egyik fontos központjának számító Suratban élt családjával, amely a Sanghvi and Sons nevű cégükön keresztül jelentős vagyon fölött diszponál. Egy indiai hitelminősítő szerint a nettó vagyonuk 61 millió dollár körül van.

A nyolcéves lány élete végéig luxuskörülmények között élhetett volna, és örökösként a családi vagyon jó részére is számíthatott volna, de ő máris lemondott a világi hívságokról, hogy a rendkívül szigorú elveket követő dzsainista vallás apácája legyen. A dzsainisták még a légynek sem ártanak, és ezt szó szerint kell érteni, hiszen gyakran még a szájukat is elfedik, nehogy véletlenül lenyeljenek egy rovart. Elsődleges dolog náluk az élet tisztelete, még a lépteik is óvatosak, nehogy például taposással oltsák ki egy bogár életét. Ezek után nem meglepő, hogy a dzsainisták vegetáriánusok is.

Devanshi családja nyomán választotta ezt a vallást, de a szülei elmondása szerint a lány maga választott a szerzetesi életet. Egyébként szokás, hogy gyerekeket efelé tereljenek a dzsainista szülők. A lány eddig sem a gyerekek megszokott életét élte, egy ismerője szerint nem nézett tévét, nem járt moziba, bevásárlóközpontokba vagy éttermekbe, és naponta háromszor imádkozott. A beavatás előtt pedig 367 szertartáson is részt vett.

A lány a héten egy ötnapos, fesztiválnak is beillő beavatási ceremónián ment keresztül, melynek végén díszes ruháját fehér lepelre váltotta és a haját is levágták, majd szerzetesi nevet is kapott, ez a Sadhvi Diganthpragnashreeji lett.

Az Instagramon jól dokumentált esemény egyik szakaszában például egy elefántra rögzített hordszéken vitték, és a menethez tevés és lovas kísérők is csatlakoztak. Ez a felvonulás az anyagi javak elutasítását szimbolizálják, és a szerzetesi létet választók vállalják, közben ruhákat, pénzt vagy élelmet is adományoznak, amivel jelzik, hogy lemondanak a materialista világról. A lány beavatása rengeteg érdeklődőt vonzott, a ceremóniára 35 ezren mentek el.

Aki szerzetessé válik, annak be kell tartania néhány alapszabályt. Mezítláb kell járnia, gyakran kell a templomokat és kolostorokat látogatnia, nem szabad fürödnie, nem lehet saját otthona, és nem használhat modern technológiát, például internetet vagy mobiltelefont sem.

Éppen ezek miatt nem is mindenki tudja támogatni a gyerekek szerzetessé válását. Alka Singh, a Save the Children vezetője szerint a nyolcéves túl fiatal ahhoz, hogy beleegyezzen egy egész életét meghatározó döntésbe. Szerinte 12 éves kor alatt ilyen semmilyen körülmény között nem fordulhatna elő, és hogy ezt most mégis megtörtént, az a szülők hibája. A félelmek nem is alaptalanok, 2016-ban egy 13 éves lány halt bele a 68 napon át tartó böjtjébe.

(via Guardian, Opindia, The Nationalnews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!