Brit külügyminiszter: Ideje támadni Ukrajnában, és ehhez kellenek a brit tankok is

2023. január 15. – 07:35

frissítve

Brit külügyminiszter: Ideje támadni Ukrajnában, és ehhez kellenek a brit tankok is
Folynak a mentési munkálatok a 2023. január 14-én találatot kapott dnyiprói lakóháznál, Ukrajna keleti részén – Fotó: VITALII MATOKHA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Legalább húszan meghaltak és 73-an megsebesültek a szombati orosz rakétatámadásokban.
  • 14 tankot és körülbelül 30 önjáró löveget küld Nagy-Britannia Ukrajnának.
  • A brit külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy Ukrajna keményen visszatámadjon, ezért küldenek tankokat.
  • Németországban is hasonlóan gondolkoznak, bár onnan Ukrajna csak egy év múlva kaphat Leopard tankokat.
  • Putyin azt mondja, minden a terveik szerint alakul.
  • Huszonöt halottat találtak egy szétlőtt dnyiprói panelházban.
  • Egy katona véletlenül felrobbantott egy lőszerraktárt Belgorodban, hárman meghaltak.

Köszönjük, hogy nálunk követték a háború vasárnapi híreit. Hétfő reggel újra elindul majd a közvetítés.

Három katona meghalt, 15 pedig megsérült az éjszaka egy robbanásban az oroszországi Belgorodban – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

A hatóságokhoz köthető 112 nevű Telegram-csatorna szerint egy szakaszparancsnok véletlenül felrobbantott RGD-5-ös gránátot, ami miatt tűz ütött ki a raktárban, így az ott tárolt lőszer is berobbant.

Egy RGD-5-ös kézigránát és metszete egy minszki múzeumban – Fotó: DOSAAF Museum
Egy RGD-5-ös kézigránát és metszete egy minszki múzeumban – Fotó: DOSAAF Museum

A 112 Telegram-csatorna16 sebesültről ír, és azt írják, hogy 8 embert még keresnek. A rendőrség nyomozást indított. Belgorod országrész az orosz–ukrán határon található, több orosz kiképzőközpont és katonai támaszpont is található arra. Sok, szeptemberben besorozott újonc is ezek egyikében esik át az alapkiképzésen.

Huszonötre emelkedett a halálos áldozatok száma az ukrajnai Dnyipróban, ahol egy kilencemeletes panelházat ért orosz rakétatámadás. Legalább hetvenhárom sérültről tudni. Egy gyermek meghalt, tizenhárom sérült is kiskorú. Eddig harminckilenc embert mentettek ki a romok közül, de még negyvenhárom személyt keresnek, sorolta az adatokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A mentés folytatódik.

Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters
Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters

„Minden egyes életért küzdeni fogunk” – tette hozzá Zelenszkij. Azt is elmondta, hogy a házban hetvenkét lakás vált teljesen lakhatatlanná, és több mint 230-ban keletkeztek károk.

Az ukrán hadsereg szerint a dnyiprói lakóházra kilőtt rakéta egy Kh-22-es volt – ugyanilyen gyártmányú volt az a rakéta is, amelyik a közép-ukrajnai Kremencsuk egy bevásárlóközpontját tette a földdel egyenlővé tavaly júniusban. (CNN)

„Pozitív az ukrajnai különleges hadművelet dinamikája, minden a moszkvai védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című, vasárnap esti heti magazinműsorában.

„Minden a védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul. Remélem, katonáink mindent megtesznek majd azért, hogy megörvendeztessenek bennünket munkájuk eredményével”

– tette hozzá.

Az orosz védelmi tárca pénteken tett bejelentést a Donyec-medencei ukrán erődítményrendszer fontos elemének mondott Szoledar bevételéről. (MTI)

A háború állását nemrég Rácz Andrással, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársával tekintettük át. Iszonyatos veszteségek orosz oldalon, de az újabb ukrán ellentámadások is kemény diók lesznek>>>

A budapesti orosz nagykövetség előtt tartott demonstrációt a Momentum vasárnap. Tompos Márton, az ellenzéki párt szóvivője és parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt röviden ukrajnai tapasztalatairól, miközben a párt aktivistái a háborús pusztításról készült képeket tartottak fel. Erről egy videó is készült, amit a Momentum Facebook-oldalára töltöttek fel.

Az akció végén a háborús képeket kihelyezték az orosz nagykövetség kerítésére. Tompos Márton a Momentum adománygyűjtésére is felhívta a figyelmet. (Momentum Mozgalom)

A német fegyvergyártó óriásvállalat, a Magyarországon is terjeszkedő Rheinmetall vezetője, Armin Papperger szerint, ha Németország is csatlakozna a britekhez abban a tekintetben, hogy nyugati típusú, modern technikájú tankokkal segítenék ki az Ukránokat, az legkorábban jövőre történhetne meg – írja a Bild. A cégvezető szerint a Leopard 2-es típusú tankjaik harctéri felkészítése hónapokat venne igénybe, a több százmillió eurós költségekről nem is beszélve. Lehetséges megoldás lenne a német hadseregben rendszeresített Leopard 2-esek továbbítása ukrajnának, úgy elég gyorsan megkaphatnák a tankokat, de erről a német kormánynak kell döntenie.

Fotó: Boevaya Mashina / Wikimedia Commons
Fotó: Boevaya Mashina / Wikimedia Commons

A Leopard 2-es tankot sok országban használják, Lengyelország például a sajátjaiból adna át Ukrajnának, ha erre a németek rábólintanak. A német törvények értelmében ugyanis a fegyvereik továbbexportáláshoz szükség van az engedélyükre. Az ukrán hadsereget eddig jellemzően úgy látták el harci járművekkel a nyugati országok, hogy régi, még szovjet technikájú járműveket adtak át Ukrajnának. Az egyik ilyen ügylet éppen most zajlik, Görögország átadott Ukrajnának 40 szovjet tankot, amiért cserébe kap Németországtól 40 Marder típusú tankot, ezeket pont mostanában szállítja le a Rheinmetall. A cég vezetője szerint, ha eljutna a háború odáig, hogy Leopard 2-es tankokat is bevetnek, akkor az fordulópontot hozhat el.

„A Leopard harckocsi hihetetlenül fontos a támadáshoz és a területek visszaszerzéséhez. Ezekkel a tankokkal egy hadsereg át tud törni az ellenség állásain, és meg tudja szüntetni az elhúzódó pozíciós háborút. A Leoparddal a katonák naponta több tíz kilométert tudnak előre nyomulni” – mondta a cégvezető a népszerű termékéről.

2022-ben kötötte története legnagyobb szerződéseit az orosz Kalasnyikov fegyvergyár – írja a Business Insider. A lap szerint a fő megrendelő az orosz állam volt, amelynek az ukrajnai háborúhoz volt szüksége a fegyverekre. A gyártás egy év alatt 40 százalékkal bővült.

Az AK-47-es gépkarabélyról híres orosz gyár 2022-ben 45 állami megrendelést teljesített és 24 katonai-műszaki együttműködési megállapodást írt alá. A termelésük 20 éves csúcsot döntött meg. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint idén még több megrendelést adnak majd a fegyvergyárnak.

(Business Insider)

A The Sun on Sunday bulvárlapba írt véleménycikkében indokolta meg James Cleverly brit külügyminiszter, hogy miért küld az országa tankokat az ukránoknak az oroszok elleni háborúhoz. Cleverly szerint most van itt az ideje, hogy felgyorsítsák a támadást, és ehhez Ukrajnának segítségre van szüksége.

A külügyminiszter szerint az orosz csapatok defenzívában vannak, a csapatok morálja siralmas, az orosz katonai logisztika pedig zűrzavaros állapotban van. Azt is kiemeli, hogy az invázió kezdetekor hivatalban lévő orosz parancsnokok közül ma már egy sincs a helyén.

Szerinte ezért most van a megfelelő pillanat, hogy Ukrajna támadásba lendüljön, ehhez adják segítségül a Challenger 2 tankokat. Cleverly „nem emlékszik olyan időszakra, amikor a Nato egységesebb, vagy Oroszország elszigeteltebb lett volna”.

(Guardian)

14 darab Challenger 2 harckocsit, és „hozzávetőleg harminc” AS90 típusú önjáró löveget küld Nagy-Britannia Ukrajnának. Az ukrán katonák kiképzése ezekre az eszközökre már a következő napokban elkezdődnek.

Még tegnap írtuk meg, hogy hosszú hezitálás után Nagy-Britannia végül beadta a derekát, és eldöntötte, hogy tankokat küld az ukránoknak az Oroszország ellen vívott háborúba. Korábban az ukránok azt mondták: tankok nélkül nem fognak tudni sikeresen új ellentámadást indítani a megszálló orosz hadsereggel szemben.

AS-90-es önjáró lövegek Irakban – Fotó: Rhonda Roth-Cameron
AS-90-es önjáró lövegek Irakban – Fotó: Rhonda Roth-Cameron

A Challenger 2 harckocsikon egy 120 milliméteres ágyú és két 7,62 milliméteres géppuska van, a jármű 59 kilométer/órás sebességgel tud haladni. Az AS-90-es önjáró lövegre egy 155 milliméteres ágyú és szintén egy 7,62 milliméteres géppuska van felszerelve. Ez utóbbi 25-30 kilométeres távolságokba is tud tüzelni.

(MTI)

Újabb fogolycserét tervezett szombaton Oroszország és Ukrajna, amit az oroszok az utolsó pillanatban lemondtak – állítja egy ukrán tisztviselő. A Reuters megkeresésére az oroszok ezt se megerősíteni, se megcáfolni nem akarták.

Legutóbb január nyolcadikán cserélt foglyokat a két harcoló fél, akkor ötven ukrán katona térhetett haza a hadifogságból.

(Guardian)

Két hullámban támadta rakétákkal szombaton Ukrajnát az orosz hadsereg, a becsapódásokban legalább 18-an meghaltak és legalább 73-an megsebesültek. Az ukránok szerint a cél az ország energia-infrastruktúrájának szétrombolása volt, de több rakéta célt tévesztett és lakóépületekbe csapódott. A romok között még körülbelül 40 embert keresnek.

Ahogy korábban írtuk, Dnyipróban egy kilencemeletes panelházba csapódott rakéta, amelynek egyik lépcsőháza teljes egészében leomlott. A túlélők mentése a romok alól még órákon keresztül tartott, késő éjszakára legalább 38 embert találtak meg így.

A szombat reggeli kijevi rakétatámadás azért is érte váratlanul a lakosságot, mert a háborúban először nem szólaltak meg a légvédelmi szirénák. Jurij Ignat ukrán tisztviselő szerint azért, mert az oroszok valószínűleg ballisztikus rakétákat lőttek ki, amelyeket az ukrán légvédelem nem tud sem érzékelni, sem kivédeni.

(Guardian, Reuters)

  • A reggeli órákban több légicsapás is érte Kijevet illetve Harkiv régióban is voltak rakétatámadások.
  • Ukrajna 11 régiójában rendkívüli áramkorlátozást rendeltek el az energetikai infrastruktúrát ért orosz támadások után.
  • Moldova közölte, hogy rakétadarabokat találtak az ország északi részén az Ukrajnát ért orosz légicsapásokat követően.
  • Öten meghaltak és huszonheten megsérültek egy dnyiprói lakóházat ért légicsapásban.
  • Az ENSZ jelentése szerint 18 096 civil áldozata van eddig az ukrajnai háborúnak.
  • Az ENSZ politikai ügyekért felelős vezető tisztviselője kijelentette: semmi jele annak, hogy a harcok véget érnének Ukrajnában.
  • Nagy-Britannia bejelentette, hogy Challenger 2 tankokat küld Ukrajnába.
  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség állandó megfigyelőket küld mind az öt ukrajnai atomerőműhöz.

A szombati nap eseményeit ide kattintva tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!